AFAD gönüllüsü nasıl olunur? İşte AFAD çalışanı olmak için yapılması gerekenler...

AFAD gönüllüsü nasıl olunur?

AFAD Gönüllülük Projesiafet veya kazalarda gönüllü olarak rol almak isteyen Türk vatandaşlarının, görev alanlarının belirlenmesi, eğitimlerle kapasitelerinin arttırılması konusunda ve AFAD gönüllülük sistemi içerisindeki performanslarının takip edilmesi hedeflenmektedir.

afad (2)-2

AFAD gönüllüsü, hernagi bir afet öncesinde, afet esnasında ve afet sonrasında ihtiyaç duyulan alanlarda veya görev kollarında (sağlık, beslenme, psikososyal destek, barınma, arama kurtarma, vb.) eğitim verilerek afetin her evresinde etkin şekilde çalışmasını ve bu eğitimler neticesinde toplum afet ve acil durumlara daha dirençli hale getirilmesine yardımcı olacaktır.

AFAD Gönüllülük Sistemi ve Eğitim Programı

AFAD Gönüllülük programın amacı, afet veya acil durumlar için AFAD’a destek olacak birimlerdir. AFAD gönüllüleri, kazazedeleri hayatta tutmak için yaşamak prensibi ile teknik bilgi, beceriye sahip kişiler arasından seçilir.

afad (1)-1

AFAD Gönüllü Eğitim Programı, yüz yüze eğitimler, çevrimiçi eğitimler ve saha eğitimlerinden oluşur. Üç ayrı modülden oluşan eğitim programı, Temel AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı, Destek AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı ve Uzman AFAD Gönüllüsü Eğitim Programı seviyelerinde ayrı olarak, AFAD gönüllülerinini eğiterek afet farkındalığının artırılmasına ve afet ve acil durumlar karşısında verilen kararları etkileyecek bilgiler sağlanır. AFAD gönüllüleri, eğitimlere ek olarak, gönüllülerin katılabileceği huzurevi ziyaretleri, kan bağışları ve fidan dikme gibi sosyal faaliyeterde de görev alır. Ayrıca eğitimler, tatbikatlar, sosyal aktiviteler ve görevlere katılan personeller, AFAD İl Müdürlüklerindeki Gönüllü İl Koordinatörleri olarak görevlendirilmiş yetkiler tarafından ve gönüllülük portalı üzerinden puan alır. Bu puanlar neticesinde AFAD gönüllülerine küçük sürpriz hediyeler gönderilir.

afad (2)

AFAD gönüllüsü olmanın koşulları nedelerdir?

  • AFAD gönüllüsü olmaya istekli kişiler, 18 yaşında olması gerekir.
  • AFAD gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman verebilecek esnek zaman seçeneğine sahip kişiler olması gereklidir.
  • AFAD gönüllülük eğitimlerine ve görevlerine katılacak olan AFAD gönüllüleri, sağlık durumu, alan çalışmaları ve seyahate uygun esnekliğe sahip olması gereklidir.

AFAD gönüllüsü başvuruları nereden yapılır?

AFAD gönüllüsü başvuruları e-devlet üzerinden ve AFAD sitesinden alınmakta olup başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla https://gonullu.afad.gov.tr sitesine yönlendirileceklerdir. Gönüllü adaylar, gönüllülük sistemi kapsamında eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebilir.

afad (1)

AFAD çalışanı nasıl olunur? 

AFAD adaylardan genel ve özel başvuru şartları talep edecek. Genel olarak 657 Sayılı Devlet Memurları kanunun 48. maddesindeki nitelikler aranacak. Ayrıca KPSS, Eğitim, Yaş, Sürücü belgesi nitelikleri aranacak.

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • Askerliğini yapmış veya askerlik ile ilgisi olmamak,
  •  Herhangi bir suç hükümlülüğü olmamak,
  • Yapılacak güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasından olumlu sonuç alabilmek,
  •  Herhangi bir suç hükümlülüğü olmamak,
  • Görevini yerine getirmesine engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu olmamak,

KPSS şartı

2020 yılında yapılan KPSS'den Lise için P94 ve Ön Lisans için P93 puan türünden en az 60 puan almış olmak.

Sürücü belgesi şartı

En az B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak,

Boy şartı

Erkeklerde En az 160 cm ve En fazla 190 cm boyunda ve Kadınlarda En az 155cm ve En fazla 180 cm boyunda olmak.

İnegöl Belediyesi’nden 1500 öğrenciye kırtasiye yardımı İnegöl Belediyesi’nden 1500 öğrenciye kırtasiye yardımı

Eğitim şartı

Lise mezunları için mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olmuş olmak gerekir. Veya ön Lisans mezunları için ise Acil Durum ve Afet Yönetimi veya sivil Savunma ve İtfaiyecilik programları ila denklik bulunan bölümlerden mezun olmuş olmak gerekir.
 

Editör: Enes Sapmaz