Mavi yengeçler, Atlantik Okyanus'undan Akdeniz'e kadar geldiler

Mavi yengeçler, Akdeniz'de son zamanlarda görülmeye başlayan 1000 yabancı türden biridir. Cesaretleriyle tanınan mavi yengeçler genellikle balık ağlarını kırar ve balıkçılara zor zamanlar geçirirler. Mavi renkli kabuklular, doğal yırtıcıları Atlantik sularında bırakarak Akdeniz'e doğru yerleşmeye başladılar. bu nedenle yengeçler kısa süre içinde besin zincirinin en üstüne çıktılar.

mavi yengeç (2)

Mavi yengeçler, yollarına çıkan her şeyi yuttuklarından yerel ekosistem için büyük sorunlar yaratıyorlar. Ayrıca bu istilacı yengeçlerin gemilerle Akdeniz'e geldikleri düşünülüyor.

Nakliye gemilerinin su depolarından geldikleri düşünülüyor

Nakliye gemileri uzak limanlardan ayrılırken, depolarına su emerek, kaçınılmaz olarak çeşitli mikroorganizmaları ve yumurtaları bünyesine çekerler. Ancak varış noktalarına vardıklarında ise yüklerini dengelemek zorunda kalan gemiler, depolarındaki suyu tekrar denize veya okyanusa salarlar.

mavi yengeç (1)-2

Uzmanlar, mavi yengeçlerin nüfusunun hızla artmaya devam eden Akdeniz'e bu şekilde geldiğini düşünüyor.

Tunus'un Cerbe adasından Hakim Gribaabu, suda ne kadar çok mavi yengeç olduğunu ilk fark etmeye başladığında hissettiği 'paniği' şöyle açıkladı: "Mavi yengeçler, balık avlarımın neredeyse yüzde 70'ini temsil ediyordu ve onlarla ne yapacağımı bilmiyordum."

Saldırgan olmaları nedeniyle 'Daesh' (DAEŞ) olarak adlandırıldı

Gribaa ayrıca mavi yengeçlerin saldırgan yapıları sayesinde kısa sürede IŞİD'in Arapça kısaltması olan Daesh olarak adlandırıldıklarını söyledi.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'dan Mevlid Kandili mesajı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'dan Mevlid Kandili mesajı

mavi yengeç (1)-1

Şaşırtıcı bir şekilde, mavi yengeçler yılda dört kez üreyebilirler ve dişilerin 100.000 yavruya doğururlar. 

Mavi yengeçlerin varlığı ilk başta balıkçıları hazırlıksız yakalasa da, mavi yengeçlerin "artık bölgenin en çok aranan deniz ürünlerinden biri" olduğunu belirtiyor.

Editör: Enes Sapmaz