Obezite belki de günümüzün en büyük sağlık problemlerinin başında geliyor ve bu nedenle bilim insanları da obezite ile mücadelede yeni araştırmalar yapmaya devam ediyor.
ABD'de bulunan Longwood Tıp Akademisi bünyesinde kurulmuş Brigham & Kadın Hastanesi'ndeki bilim insanları yeni bir araştırma yaptı. Yapılan yeni araştırmaya göre akşam yemeğini birkaç saat önce yemenin obezite ile mücadelede çok önemli olduğunu ortaya çıkardı.
Daha önce yediğimiz yemeklerin saatleriyle kilo almanın arasındaki bağ biliniyordu. Geç yemenin kilo alımını hızlandırdığı ve vücuttaki yağ oranını artırdığı bilimsel olarak ispanlatmıştı. Fakat bu yeni araştırma ile bunun ardındanki neden ortaya çıkarıldı.
Akşam yemeğini 18:00'den sonra yemeyin
Araştırmada vücut kitle endeksi açısından yüksek kilolu ve obez kategorisinde yer alan 16 katılımcı yer aldı. Yürütülen araştırmada, katılımcılar önce sabah 9'da kahvaltı, öğlen 1'de öğle yemeği ve akşam 6 civarında da akşam yemeği yediler.
Daha sonra ise yemek saatlerinde bir kaydırma yapıldı ve araştırmanın ikinci aşamasında öğlen 1 gibi kahvaltı yapan katılımcılar, akşam yemeklerini ise 21:00 civarında yedi. Tüm bu süreçler boyunca kan testleri alındı, ölçümler yapıldı ve katılımcılara anketler de yapıldı.
Doyduğumuzu anlamıyoruz
Yapılan araştırma, geç yemek yemenin tokluk hormonu olarak da bilinen leptinin vücuttaki miktarının düşmesine yol açtığını ortaya çıkardı. Hal böyle olunca da insanlar, doyduklarını tam olarak anlayamıyorlardı. Ayrıca leptinin azalması, vücuttaki kalori yakımı da azalmıştı. Zira kalori yakımının azalması, yağ dokularını oluşturan adipogenez isimli süreci artırıyor, yağların parçalanması anlamına gelen lipoliz sürecini de yavaşlatıyordu. Yani doyduğumuzu anlayamamak, vücuttaki yağ depolama dengesini de doğrudan bozuyordu.
Edinilen bulgular, obezitenin tarih olmasına neden olabilecek önemde olarak tanımlanıyor. Çünkü emek saatini birkaç saat erkene çekmek, obezite ile mücadelede uygulanan diyet gibi yöntemlerle kıyaslandığında, çok daha kolay ve uygulanabilir bir yöntem. Kapsamı geliştirilmeye çalışılan bu araştırmanın daha fazla katılımcıyla yapılması ve yemek saati ile uyku arasındaki işikinin de hesaplanması planlanıyor.