Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı! Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı!

İster Windows, ister Android, ister Mac tablet, telefon veya bilgisayar kullanıyor olun, kesin olan bir şey var: İnternet bugünlerde oldukça korkutucu. Dışarıda kişisel bilgilerinizi çalma, sürücünüzü şifreleyerek fidye için ellerinde tutma fırsatlarını araştıran çok sayıda bilgisayar korsanı var. Bu durumda kullandığımız antivirüs programlarını satın alırken neye dikkat etmeliyiz?

Siber güvenlik firmalarından biri olan SonicWall tarafından hazırlanan bir rapora göre, dünya çapındaki bilgisayar kullanıcıları yalnızca 2020’nin ilk yarısında 2,3 trilyon saldırı girişimi yaşadı. Bu, 2019 yılının aynı dönemine göre %19’luk bir sıçrama.  Bu nedenle, internete bağlı cihazlarınızın antivirüs yazılımı ile korunduğundan emin olmanız oldukça önemli. Hangi antivirüs yazılımının daha iyi olduğunun kararını vermeden önce, göz önünde bulundurmanız gereken 5 nokta var. 

1- Bulut Antivirüsü istiyor musunuz?

Geleneksel antivirüs yazılımlarından farklı olarak, bulut antivirüs programları işlemlerinin çoğunu bilgisayarınızın sabit sürücüsünden ziyade internette yapar. Bulut antivirüs programları yeni ortaya çıkan kötü amaçlı yazılım tehditlerine daha hızlı yanıt verebilir ve makinelerinizi korumak için kötü amaçlı yazılım imzalarının manuel veya planlanmış indirmelerine güvenmek zorunda kalmazlar. Birçok özellik sunan bir bulut antivirüs paketi, birden çok platform için kullanılabilen ve fidye yazılımından reklam yazılımına kadar çeşitli tehditlere karşı koruma içeren TotalAV’dır. TotalAV ayrıca, yürütülebilir dosyaları bilgisayarınızın çalıştırmaya çalıştığında virüslere karşı kontrol etmek gibi önlemleri de içerir. 

2- Ne tür aygıt ve işletim sistemini koruyorsunuz?

Cihazınızın işletim sistemiyle uyumlu bir programa ihtiyacınızın olması bariz bir noktadır. Birçok virüsten koruma yazılımı üreticisi ürünlerini birden çok platform için sunar. Örneğin, hem ücretsiz hem de daha tam özellikli ve ücretli bir sürümde gelen AVG Antivirus; Windows, Macbook, Android ve iOS sürümlerinde mevcuttur. Dikkate alınacak bir diğer husus, cihazınızın ne kadar bellek ve depolama alanına sahip olduğudur. Çünkü virüsten koruma programları bazen kaynakları tüketebilir. 

3- Bütçe olanağınız nedir?

Kısıtlı bir bütçeniz varsa ve yoğun bir bilgisayar kullanıcısı değişseniz, mevcut olan çok sayıda ücretsiz antivirüs programından birini kullanarak idare edebilirsiniz. Windows bilgisayarınız varsa, en basit ve en ucuz hareket, Windows 10 işletim sistemiyle birlikte gelen, güvenlik uygulaması olan Windows Defender Antivirus’ü etkinleştirmektir. Diğer bir popüler seçenek, güvenlik araştırmacılarından yüksek puanlar alan ve Windows, Mac, Android ve iOS cihazlarda kullanılabilen Avast Free Antivirus. 

4- Ne tür güvenlik riskleriyle karşılaşıyorsunuz? Ne kadar korunmaya ihtiyacınız var?

Dijital platformlarda gezinmek, film, dizi izlemek, e-posta yazmak gibi işlemler için bilgisayarınızı kullanıyorsanız tam özellikli bir güvenlik paketi sizin için gereksiz olacaktır. Fakat internette daha kapsamlı bir şekilde dolaşıyorsanız, ücretli bir programdaki ‘’premium’’ özelliklerin paraya değer olduğunu görebilirsiniz. 

5- Teknolojiye ne kadar meraklısınız?

Teknolojiyi bunaltıcı bulan bir kişiyseniz, muhtemelen kullanımı daha kolay bir programla kendinizi daha rahat hissedeceksiniz. Sloganı ‘’Karmaşık tehditlere karşı basit koruma’’ olan Trend Micro Antivirus + Security, kullanıcı dostu kontrol paneli nedeniyle övüldü. 
Editör: Megabayt Haber