Son olarak California İstihdam Geliştirme Departmanı (EDD) tarafından yayınlanan son WARN raporuna göre, Apple'da yaklaşık 700 kişi işlerini kaybetti. İşten çıkarılanların çoğu, şirketin artık faaliyette olmayan elektrikli araç projesiyle ilgilenen şirketin Santa Clara'daki ofislerinde çalışıyordu. Kaliforniya yasaları gereği, şirketler her bir lokasyonun işten çıkarılmalarından etkilenmesi durumunda İşçi Ayarlama ve Yeniden Eğitim Bildirimi (WARN) programı kapsamında bir rapor sunmak zorundadır.
Santa Clara'daki sekiz Apple lokasyonu, ana araba ofisi de dahil olmak üzere, işten çıkarmalarla karşı karşıya kaldı. Ancak bunlardan biri, raporlara göre maliyetler ve teknik zorluklar nedeniyle Mart ayında iptal edilen Apple'ın kendi içinde MicroLED ekran projesi üzerinde çalışıyordu. Başlangıçta iPhone'lar, Mac'ler ve akıllı saatler için ekranlar üretmeyi hedefleyen Apple'ın bu alandaki çalışmaları açıkça zorluklarla karşılaşmış gibi görünüyor.
Apple'ın ilk araba hedefi, pedallar ve direksiyon tekeri gibi geleneksel kontrollerden yoksun tamamen otonom bir araç oluşturmaktı. Ancak şirket daha sonra bir elektrikli araç geliştirmeye karar verdi ve nihayetinde "Proje Titan" olarak içeride adlandırılan girişimi iptal etti. Önce milyarlarca dolar yatırım yapmış ve on yıl boyunca çaba harcamış olan Apple, fişi çekmeye karar verdi. Araç projesi üzerinde çalışan çalışanlara yapay zeka ve ev robotikleri gibi diğer bölümlere geçiş imkanı sunuldu, ancak WARN raporuna göre herkesin şirket içinde yer bulduğu söylenemiyor.
Raporlar, Apple'ın evlerde kullanılmak üzere kişisel robotikler geliştirmenin çok erken aşamalarında olduğunu gösteriyor. Geliştirilen prototipler arasında evlerde bireyleri takip eden bir mobil robot ve bir ekranı manevra etmek için robotik mekanizmalar kullanan bir masaüstü cihaz bulunuyor. Bu kişisel robotik girişimler, Apple'ın gelir kaynaklarını çeşitlendirme stratejisiyle uyumlu olarak, büyüme için yeni yollar keşfetmeyi amaçlıyor.