Google, Play Store'da temizlik yapıyor: Düşük kaliteli uygulamalar kaldırılacak! Google, Play Store'da temizlik yapıyor: Düşük kaliteli uygulamalar kaldırılacak!

Apple şirketi, yılın son gününde App Store'un Çin sürümünden on binlerce ürünü piyasaya sürmüştü. Bu uygulamaların çoğu lisanssız oyunlardı. Apple, oyun üreticilerine devletler tarafından onaylı lisansların temin edilmesi için Haziran ayına kadar süre tanımıştı. Bu süre daha sonra 31 Aralık’a kadar uzatılmıştı. Ancak Apple, söz konusu oyunları, lisans süreleri dolduğu gerekçesiyle Apple, Çin’deki mağazasından 39 bin oyunu bir günde yürürlükten kaldırdı.

Sivil haklar kampanyacıları ise , neden 31 Aralık tarihinden önce kaldırıldığı konusunda daha şeffaf olması gerektiğini söyledi. Apple'ın 39 bin oyunu bir anda kaldırması, Çin'deki yetkililerin lisanssız oyunlara karşı harekete geçtiklerini bildirildi. Apple sanal mağazasından sadece oyunlar değil, bazı uygulamaları da kaldırdı. Sanal mağazadan kaldırılan toplam rakamın 46 binden fazla olduğu belirtildi. Mağazadaki bin 500 ücretli oyundan ise sadece 74 oyunun kaldığı belirtildi. Çin yapılan bu uygulamalar ile çalkalanırken, Apple bu konuda halen bir açıklama yapmadı.

Lisanslar

Araştırma şirketi Qimai'nin %85'i oyun olan analizine göre Apple, yılbaşı gecesinde mağazasından yaklaşık 46.000 uygulama kaldırdı. Daha sonra belirsiz başlıklar arasında Assassin's Creed Identity ve NBA 2K20'yi de dahil ettiklerini söyledi. Çin, dört yıl önce oyunların ülkede satılabilmesi için resmi lisans numarası verilmesini istediği bir yasa çıkarmıştı. Yabancı şirketlerin doğrudan tüketicilere oyun satması yasaklanmıştı ve bunu yapmaları için yerel firmalar ile ortaklık yapmak zorunda kalmıştı. Çin Ulusal Basın ve Yayın İdaresi web sitesi, bu yıl yalnızca bazı uygulamalar yerine oyun konsolları için 97 video oyununa ithalat lisansını verileceğini açıkladı. Sensor Tower, Apple'ın bu yıl Noel'den önce Çin mağazasından en az 94.000 uygulamayı kaldırdığını iddia etti.

Birbirinden tutarsız raporlar

Çin sansürcüleri siyasi açıdan oyunların dışında, hassas bilgiler veya yasadışı olduğu kabul edilen diğer içeriklerin de yanı sıra sahtekarlık, pornografi, kumar ve şiddet için kullanılan uygulamalara karşı da bir kampanya yürütüyor. Bu ay ile beraberinden yaşanan baskılar "Tripadvisor" adlı uygulamanın yasaklanmasını sağladı. Apple, ülkeden kaldırılması için uygulamaların sayısını düzenli şekilde yayınlıyor fakat ilgili ürünlerin adını asla vermiyor. Washington merkezli bir grup ise firmanın eylemlerinin daha açık olması gerektiğini söylüyor. Yapılan tutarsızlıklar, hassas çok sayıda uygulamanın Çin App Store'dan geri çekildiğini gösteriyor. Şirket bu konularla ilgili en son 21 Aralık'ta yorum yaptı.

Çıkan olaylar üstüne Çin'den hamle geldi

Bu olaylar sonrasında Çin 105 uygulamayı yasakladı. Yasaklanan uygulamaların çoğu Çince olsa da nedeni açıkça belirtilmeyen ABD seyahat uygulaması TripAdvisor da listeye dahil edilmiş. BBC, bir yorum için firma ile iletişime geçti, fakat henüz yanıt alamadı. Ayrıca Tiktok için planlanan yasağa, ikinci kere ABD mahkemesi geliyor. ABD bölge yargıçlarından Carl Nichols, Trump'ın Çin video paylaşım uygulamasını güvenlik gerekçesiyle yasaklamaya çalışırken yetkisini aştığını belirtti ve Tiktok lehine hüküm veren ikinci yargıç oldu.

Tripadvisor nedir?

TripAdvisor, şubat 2000 tarihinde üç kişi tarafından kuruldu. Bir Amerikan çevrimiçi seyahat şirketidir. Başlangıçta kitaplardan, gazetelerden ve dergilerden alınan kelimelere odaklanan bir site olarak başlayan TripAdvisor, şimdilerde ise ulaşım, konaklama, seyahat deneyimleri ve restoranlar, oteller için çevrimiçi rezervasyon hizmeti sunuyor.
Editör: Megabayt Haber