Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı! Meta tarafından geliştirilen Llama dil modeli rekor kırdı!

Apple şırınganın ucundan kan damlayan emojisini, Covid-19 aşısına uyacak şekilde değiştirdi. Bunun nedeni olarak Covid-19 aşısına olan güveni arttırmak veya farkındalık yaratmak olduğu söyleniyor.

Apple'ın yeni emojisindeki şırınganın içi boş. İnternette kullanılan simgeleri toplayan ve izleyen Emojipedia adlı bir web sitesinden alınan bilgilere dayanarak, Covid-19 hakkında konuşurken aşı emojisini kullanmak artık daha mümkün. Emojipedia geçtiğimiz yıl internet iletişiminde yaşanan Covid aşısı sorunu nedeniyle şırınga ikonu kullanımının hızla arttığını bildirdi. Web sitesine göre, şırınga emojisi esas olarak kan bağışı için kullanıldı. Bununla birlikte, koronavirüs yayıldıktan sonra, şırınga emojilerinin (maskeler ve bakteriyel emojiler gibi) kullanımı da, özellikle aşılar için çok değişti. Aralık ayına kadar, şırınga emojisi "aşı", "Covid-19", "Pfizer" ve "Modena" dahil olmak üzere çok fazla kullanıldı. Apple, konuyla ilgili henüz herhangi bir açıklama yapmadı, ancak şırıngadaki değişiklikler Apple'ın en son mobil işletim sistemi iOS 14.5'in Beta sürümünde keşfedildi ve yakında tüm kullanıcılar tarafından kullanılabilecek. Yeni emojilerin Unicode Konsorsiyumu tarafından onay için gönderilmesi gerekiyor. Unicode Konsorsiyumu, sektörü düzenleyen kuruluşlardan biridir, ancak böyle bir onay yoksa Apple, mevcut emoji türlerinde küçük değişiklikler yapabilir. Google'ın Android işletim sistemi bu değişikliğe sahip değil, ancak büyük yazılım şirketleri genellikle bir süre sonra aynı tasarıma yakınlaşıyor. Apple, 2016 yılında tabanca emojisini su tabancasına çevirdi ve bir süre sonra Google, Samsung, Microsoft ve diğer şirketler onu takip etti. Son değişiklikler Kraliyet Halk Sağlığı Derneği tarafından memnuniyetle karşılandı ve bu tür imaj değişikliklerinin insanların Covid-19 aşısına olan güvenini artırabileceği yorumunda bulundu.

Aşı pasaportu uygulamalarına sınırlama!

Apple, bir kişinin test edildiğini veya aşı olduğunu gösteren ve bu nedenle belirli yerlere erişime izin veren bir uygulama olan "aşı pasaportu"na da kısıtlamalar getiriyor. Şirketten yapılan açıklamada, bu tür "pasaport veya belgeleri" sağlamak için kullanılan yazılımların giderek daha fazla kullanıldığına dikkat çekildi. Ancak Apple artık bu tür yazılımların kullanımını onaylamak için bu uygulamaların ülkenin halk sağlığı yetkilileri ve şubeleriyle işbirliği yapmasını şart koşmaktadır. Bu değişikliği yapmanın, "hassas verilerin sorumlu bir şekilde kullanılmasını ve güvenilir işlevlere sahip olmasını sağlamak" olduğunu unutmamak gerek.
Editör: Megabayt Haber