Malatya Büyükşehir Belediyesinden yaşlılara sağlık taraması Malatya Büyükşehir Belediyesinden yaşlılara sağlık taraması
Türkiye uzun yıllardır Avrupa ülkelerinden plastik atık ithalatı gerçekleştirmekte. Başta İngiltere, Belçika ve Almanya gibi ülkelerin bulunduğu pek çok Avrupa ülkesi, plastik atıklarını ülkemize göndermekte. Bunun sebebi ise bu plastik atıkların geri dönüşüm ile yeniden plastik üretimine dahil edilmeye uygun olması.

Greenpeace'e göre Türkiye 2020'de de Avrupa'dan en çok plastik atık alan ülke oldu

Ülkemizde geri dönüşüm altyapısı geliştirilmediği için kendi plastik atıklarımızı geri dönüşüme uygun hale getiremiyor, bunun yerine farklı ülkelerden geri dönüştürülebilir atıklar satın alıyoruz. Çünkü bu, sofistike bir geri dönüşüm altyapısı oluşturmaktan daha ucuz ve bu bilinci topluma kazandırmaya çalışmaktan daha kolay bir yol. Ancak her detayı üzücü olan bu durum ülkemizi büyük bir plastik atık çöplüğüne dönüştürüyor. Greenpeace, ülkemizde Avrupa'dan atık ithalatının 2020 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13 arttığını açıkladı. Ayrıca alınan plastik atık miktarının 2004 yılından bu yana 196 kat arttığı belirtiliyor. Ancak maalesef ödediğimiz ve aldığımız bu çöpler kontrol eksikliğinden dolayı gerçekten geri dönüştürülmüyor. Yine Greenpeace'in açıklamalarına göre plastik çöplerin çoğu yakılıyor ya da doğaya atılıyor. Bu, geri dönüşü olmayan büyük bir çevre kirliliğine neden oluyor. Türkiye, Akdeniz ve Avrupa'da en büyük kirliliğe neden olan ülkelerden biri ve bu durumu reddetmeye devam ettiği müddetçe hem çevre kirliliğine yol açacak hem de insan sağlığını tehdit eden sorunlar yaratacak.

Greenpeace tarafından Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) ve İngiltere Ulusal İstatistik Dairesi’den topladığı veriler:

Türkiye'nin 2020 yılında Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere’den toplam ithal ettiği plastik adedi 659,960 ton. Plastik atık ihtalatı 1 senede %13 artan Türkiye'nin 2019 yılında Avrupa'dan ithal ettiği plastik atık miktarı 582,296 tondu. 2020 yılında da Avrupa'dan en çok plastik atık ithalatı yapan Türkiye, Avrupa plastik atık ihracatının %28'ini karşıladı. Son 16 yılda (2004'ten bu yana) plastik atık ithalatı 196 kat arttı. Türkiye'nin 2020 yılında en çok plastik ithal ettiği ilk beş ülke ise, İngiltere (209,642), Belçika (137,071), Almanya (136,083), Hollanda (49,496), Slovenya (24,884) oldu. Greenpeace Akdeniz Biyoçeşitlilik Projeler Lideri Nihan Temiz Ataş, konuyla ilgili; “Geçen sene başlattığımız ‘Türkiye Plastik Çöplüğü Olmasın’ kampanyamız sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı plastik atık ithalatı kotasını düşürdü; bu adımın güzel ancak yeterli olmadığını o zaman da söylemiştik. Verilerden ve sahadan gördüğümüz kadarıyla Avrupa’nın en büyük plastik çöplüğü olmaya devam ediyoruz. Hatta kotanın düştüğü günden sonra da artış devam ediyor. Bu durum, denetim mekanizmalarının sıkılaştırılması gerektiğini gösteriyor. Bununla birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanı, Ocak ayında hedefin sıfır atık ithalatı olduğunu belirtti. Bakanlığın bu taahhüdünü acilen gerçekleştirerek plastik atık ithalatı yasağı eylem planını açıklamasını, denetim ve şeffaflık mekanizmalarını artırmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.  
Editör: Megabayt Haber