Google, askeri 'yapay zeka' anlaşmalarıyla başı belada! Google, askeri 'yapay zeka' anlaşmalarıyla başı belada!
Tüm dünyada yaşanan çip krizinin etkilerini azaltmak isteyen Intel, geçtiğimiz aylarda Çin'de üretim yapmak istediğini belirtmişti.  ABD yönetimi ise bu adımı engelledi. Otomotiv sektöründen, oyun konsollarına kadar tüm teknolojik ürün üretimini etkileyen küresel çip krizi giderek büyüyor. BMW ve Tesla gibi dev otomotiv üreticileri araçlarını dokunmatik ekran olmadan ya da USB portları olmadan satmaya başladı. Japon teknoloji devi Sony, yeteri kadar PlayStation 5 üretemiyor hatta Apple da iPhone 13 üretiminde aksaklıklar olduğunu açıkladı. Çip sıkıntısının 2023 sonuna kadar devam etmesi öngörülüyor ve şirketler buna çözüm üretmeye çalışıyor. Bloomberg'in paylaştığı bilgilere göre, Intel'in Çin'de çip üretimi yapma hazırlığına Beyaz Saray'dan itiraz geldi. Yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre Intel, Çin'deki bir Chengdu fabrikasında silikon devre levhası yapmayı teklif etti ve bu fabrikanın da 2022'nin sonuna doğru üretime başlayabileceğini söyledi. Joe Biden yönetimi, olası güvenlik sorunları nedeniyle buna pek sıcak bakmıyor.

Intel başka çözümler arayacak

Bloomberg'in bildirdiğine göre, Intel yönetimi, hükümet ile görüştükten sonra şu anda Çin'de silikon devre levhası üretme "planı" olmadığını ve bunun yerine "başka çözümler" düşüneceğini aktardı. Yapmış olduğu açıklamada Intel, "Intel ve Biden yönetimi, endüstri genelinde devam eden mikroçip eksikliğini gidermek için aynı hedefi paylaşıyor" ifadelerini kullanarak, ABD hükümetiyle beraber bu soruna farklı yaklaşımlar arayışında olduklarını belirtti. Bu yaklaşımlardan birinin, yönetimin ABD içinde temel bileşenleri üretme hedefleri doğrultusunda, ABD ve Avrupa'da silikon devre levhası üreten fabrikalara yatırım yapmak olabileceği de kuvvetle muhtemel.

Biden ve Çin teknolojisine karşı temkinli

Biden yönetimi Çin teknolojisi konusunda hala oldukça temkinli davranıyor. Hatta kısa süre önce, hükümetin Çin merkezli Huawei ve ZTE markalarının Federal İletişim Komisyonu'ndan (Federal Communications Commission) lisans alması engellendi. Bunlara ek olarak, Biden daha önce bilgisayar korsanlığı araçlarının Çin'e satışına kısıtlamalar getirerek, ABD’nin Çin’de bulunan bazı şirketlere yatırım yapmasına da kısıtlamalar getirmişti.
Editör: Megabayt Haber