Çin hükümeti, yüksek sıcaklar nedeniyle ülkedeki birçok büyük fabrikada üretime en az 20 Ağustos'a kadar ara verilmesi kararı aldı. Ürün tedariğini ve fiyatları doğrudan etikeyeceği düşünülen bu fabrika kapanmaları, son kullanıcıya zam olarak dönebilir.
Çin Halk Cumhuriyeti'nde son 60 yılın en sıcak yaz mevsimi yaşanıyor ve ülkede artan klima kullanımı nedeniyle elektrik şebekesine beklenilenin üzerinde bir yük binmiş durumda. Çin hükümeti bu nedenle ülke genelindeki fabrikalara kapatma emri gönderdi. Dünya teknolojisinin kalbi durumunda olan ülkede, fabrikaların üretimlerinde yaşanan duraklama nedeniyle tedarik sorunları ortaya çıkabilir. Tedarik sorunları da direkt olarak son kullanıcıya zam olarak yansıyabilir.
CNN ve Bloomberg'in haberlerine göre, kapatılan fabrikalar arasında Tesla'nın batarya tedarikçisi CATL, Apple'ın çip tedarikçisi Foxconn, Toyota, Volkswagen, Texas Instruments ve yarı iletken üreticisi Onsemi de var. Çin hükümetinin emrine göre bu şirketlere ait fabrikalar, en az 20 Ağustos'a kadar çalışamayacaklar. Bu kararın uzatılma ihtimali de bulunuyor.
Analistler, Apple tedarikçisi Foxconn ve Volkswagen de tedarik zincirindeki kesintinin birkaç gün olması nedeniyle çok büyük bir sıkıntı yaşanmayacağını düşünüyor. Ancak benzer görüşte olmayan analsitler de var.
Konuyla ilgili daha negatif olan analistler, birkaç günlük duraksama bile hammadde fiyatlarının artmasına neden olacağını düşünüyor. Gelen bilgilere göre ise güneş paneli üretiminde kullanılan polisilikonların fiyatları, şimdiden artmaya başlamış durumda. Ayrıca fiyatı artması beklenen diğer hammadeler arasında elektrikli otomobil ve akıllı telefonların bataryalarında kullanılan lityum da var.
Tüm bunlar ışığında yakın zamanda elektronik ürünlerde yeni zamlarla karşılaşabiliriz.