Yazılım

Casus yazılımlar nasıl tespit edilir ve kaldırılır?

Bu yazıyı okurken bile birilerinin sizi izliyor olması güçlü bir olasılık. Kişisel bilgilerinize erişmek için herhangi bir tuşa bastığınızda bile, verilerinizi kaydeden kötü niyetli bir bilgisayar...

Bu yazıyı okurken bile birilerinin sizi izliyor olması güçlü bir olasılık. Kişisel bilgilerinize erişmek için herhangi bir tuşa bastığınızda bile, verilerinizi kaydeden kötü niyetli bir bilgisayar korsanı olabilir. Hedefli reklamlar sunmak için faaliyetlerinizi izleyen bir reklam şirketi ya da sizi belirli web sitelerine yönlendirmeye kararlı bir şirketin takibinde olabilirsiniz. Peki ya bilgisayarınızda casus yazılımlar varsa? Yapmanız gereken en doğru hamle ne olabilir? Bu sorularını cevaplarını birlikte inceleyelim...

Bu kişilerin yada kuruluşların tarayıcılarınızı etkilemek amacıyla kullandıkları araca casus yazılım denir. Casus yazılım, arka planda gizlenen, Web'de gezinme deneyimini değiştiren veya her türlü izleyen uygulamalara denir. Reklam sunmak için izleyen casus yazılıma ise reklam yazılımı da deniyor. Bu uygulamalar, yalnızca rahatsız etmekten, tamamen rahatsız etmeye uzanan bir yola girer. En iyi ihtimalle, casus yazılımlar, açılır reklamlarda gezinmeye çalışırken, sahte arama sonuçlarından kaçınır veya yavaş ve yanıt vermeyen bir web tarayıcısıyla uğraşırken Web'de gezinmenizi sinir bozucu hale getireceğinden şüphe yoktur. En kötü ihtimal ise, casus yazılım faaliyetlerinizi bir günlüğe kaydedecek ve bu bilgileri kimlikleri çalmak için kullanabilecek başka birine gönderecektir. Bilgisayarlara çok kolay bir şekilde casus yazılımlar bulaşabilir. Pop-up reklamlar casus yazılımları gizleyebilir. Fakat bunlardan birine tıklamak, tarayıcınızdan istenmeyen bir uygulamayı indirmesini isteyebilir. Bu yüzden bir Pop-up reklamda iptal düğmesi yerine yalnızca "X" düğmesine tıklamak iyi bir fikir olacaktır. Casus yazılımlar, herkesçe doğru bulunan veya onaylanmış uygulamalarında içine girmiş olabilir. Bunun örneklerini de çeşitli araç çubukları biçiminde görmüş olmanız mümkün. Casus yazılımlardan kaçınmak istiyorsanız indirmelere ve sitelere dikkat etmeniz önemli olacaktır. Bu yüzden her şey bir casus yazılım tarayıcısıyla başlar.

Casus Yazılımları Tarama ve Kaldırma

Web tarayıcınızda bir sorun olduğundan şüphe duydunuz. Google'a girdiğinizde garip bir arama motoruna yönlendirilir ve hangi siteyi ziyaret ederseniz edin Pop-up reklamlara boğulursunuz. Peki bu konuda ne yapmanız gerekiyor? Öncelikle yapmanız gereken ilk adım, casus yazılım önleme yazılımı indirip kurmak olacaktır. Bilgisayarınızı casus yazılımlara karşı tarayacak bir kaç uygulama var. Bazı uygulamalar ücretli olsa da ücretsiz olan uygulamaları da bulmak mümkün. İşte popüler casus yazılım önleme uygulamalarının kısa bir listesi:
  • Ad-Aware
  • Microsoft Windows Defender
  • PC Tools Spyware Doctor
  • Spy Sweeper
  • STOPzilla
  • Sunbelt Software CounterSpy
Birden fazla uygulamayı indirme dürtüsüne yenik düşmemekte fayda var. Anti virüs uygulaması bilgisayarı tararken gücünü tüketebilir. Birden fazla casus yazılım önleme uygulaması çalıştırmak bilgisayarı yavaşlatabilir. Ve bazen casus yazılım önleme uygulamaları birbiriyle çakışır ve bilgisayarın çökmesine sebep olabilir. Virüsten koruma yazılımının casus yazılım önleme özelliğine sahip olup olmadığını kontrol edin. Varsa, sadece anti-virüs uygulamasını çalıştırmalısınız. Akılda tutulması gereken tek şey, yazılımınızın her zaman güncel olduğundan emin olmanız gerektiğidir. Casus yazılım önleme yazılımınız için otomatik güncellemeler alma seçeneği varsa, bunu etkinleştirmelisiniz. Bilgisayarınız temizlendikten sonra, dikkatli bir şekilde gezinin ve Pop-up reklamları tıklamayın. Ayrıca bilgisayarınızın casus yazılım taraması gerektirdiğini iddia eden pencerelere tıklamaktan kaçının çünkü casus yazılımları cihazınıza indirebilir.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }