Sağlık

COVID-19 bulaşanların hastalığı ne kadar şiddetli geçireceği önceden saptanabilecek!

COVID-19'un insanlardaki etkisi kişiden kişiye değişebiliyor ve bunun arkasında yatan birçok faktör var. Bu bağlamda tahminde bulunmak için yaş ve kronik hatalıklara dikkat ediliyor....

COVID-19'un insanlardaki etkisi kişiden kişiye değişebiliyor ve bunun arkasında yatan birçok faktör var. Bu bağlamda tahminde bulunmak için yaş ve kronik hatalıklara dikkat ediliyor. Fakat şu ana kadar insanların virüsten nasıl/ne kadar etkileneceği konusunda ortaya kesin bir ölçüt konulamamıştı. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıbbi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Fatih Özçelik, yaptığı yeni araştırmayla, COVID-19 bulaşmış kişilerin, hastalığı ne kadar ağır geçireceğini saptamanın bir yolunu buldu. International Journal of Clinical Practice’da yayınlanan çalışma, bu konuda bağışıklık sistemi tarafından üretilen ‘izohemaglutininleri’ ölçüt olarak aldı.

İzohemaglutininler ölçülüyor

Haberturk'te yer alan habere göre, bir insanın COVID-19’u ne kadar zor atlatacağı ve hastalığı ne kadar şiddetli geçeceğini öngörmek için bugüne kadar bakılan faktörler arasında kronik hastalıklar, organ yetmezlikleri, yaş ve yetersiz immün sistemi bulunuyor. Fakat bunlar tamamen tahmin etmeye yarıyor ve tam bir ölçme aracı olarak kullanılamıyor. [caption id="attachment_29479" align="alignnone" width="620"] Doç. Dr. Fatih Özçelik[/caption] Doç. Dr. Fatih Özçelik de yeni çalışmasıyla tam olarak bunu ortaya koydu. Vücutta bağışıklık sistemi tarafından doğal olarak üretilen izohemaglutininler üzerine yoğunlaşan çalışmaya Gastroenteroloji uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu ve Anestezi uzmanı Dr. Bülent Barış Güven de katkı sağladı. Özçelik, araştırmanın hedefini şu sözlerle açıkladı:
“Araştırmamızın başlangıcında, çeşitli biyolojik aktivite gösterip, enfeksiyonlu veya kanserli hücreleri yok edebilen doğal öldürücü (NK) hücrelerin aktivitesini ölçerek COVID-19 hastalığının şiddetini tahmin edebileceğimizi düşündük. Ancak bazı hastalarda immün sistemin aşırı tepkisi sonucu gözlenen sitokin fırtınası esnasında NK-hücrelerin plazmaya yüksek miktarda interferon-gamma (IFN-γ) salgıladığının saptanması, bizi başka arayışlara sevk etti. Daha sonra doğal bağışıklık sisteminin ürünleri olan IgM yapılı anti A1 ve anti B izohemaglutininlerini kullanmaya karar verdik. Klinikte veya yoğun bakımda yatan toplam 286 vaka üzerinde yürüttüğümüz çalışmada, IgM yapılı anti A1 ve anti B izohemaglutininleri kullanarak kan hücreleri ile bağlantılı bağışıklık olaylarını ve hastalık şiddetini tahmin etmeye çalıştık”
Bu araştırma bu konuda dünyada yapılan ilk araştırma. COVID-19 virüsüne karşı yeterli immün yanıt oluşturamayacak kişilerin önceden tespiti birçok hayatı kurtarabilir. Yorumlarınızı Megabayt ekibiyle paylaşmayı unutmayın.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }