Dünyanın en değerli markası olan Apple'ın en önemli ortaklarından olan Foxconn'un Çin'deki iPhone üretim fabrikasında son dönemde olaylar giderek artıyor. 

637ed223873a3

Daha önce fabrikadaki kötü çalışma şartları nedeniyle işçilerin demir tellerden atlayarak kaçmaya çalıştığı görüntüleri sizlerle paylaşmıştık.

İşçiler iPhone fabrikasından kaçmaya başladı: Bu görüntüler çok konuşulur - VİDEO İşçiler iPhone fabrikasından kaçmaya başladı: Bu görüntüler çok konuşulur - VİDEO

Foxconn'un Çin'in Zhengzhou bölgesinde bulunan fabrikasının olduğu bölge Çin hükümeti tarafından COVID-19 nedeniyle karantina altında. Fabrikada kötü şartlar altında çalışan işçiler bölgeden ayrılmaya ve fabrikadan çıkmaya çalışıyor ancak polisler buna izin vermiyor. Fabrikadan çıkmak isteyen işçiler ve polisler arasında çatışmalar yaşanmaya başladı. İşçiler fabrikanın kendilerine verdikleri sözleri tutmadığını ve insanlık dışı şartlar altında çalıştıklarını söylüyor.

Aşağıda da görebileceğiniz gibi sosyal medyada, fabrikanın güvenlik görevlileri tarafından işçilere uygulanan şiddet görüntüleri ortaya çıkmaya başlamıştı:

Microsoft, PDF'ler üzerinde çalışmayı kolaylaştıracak yeni özelliğini tanıttı! Microsoft, PDF'ler üzerinde çalışmayı kolaylaştıracak yeni özelliğini tanıttı!

Çalışanlar seslerini sosyal medya ile duyurmaya çalışıyor ve  günlerdir yemek bile yiyemediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca Foxconn'da yaşanan olaylar yalnızca kısıtlamalardan ibaret değil. Foxconn'un da kabul ettiği üzere giden iş gücünü karşılayabilmek için yeni işe alımlar yapıldı. Ancak çalışanlar, işe yeni başlayanlar arasında COVID pozitif vakalar olduğunu iddia ediyorlar. İddiaya göre testi pozitif çıkan yeni işçiler, sağlıklı işçilerle aynı koğuşlarda kalıyorlardı. Şirket, bu iddiaların asılsız olduğunu beyan ediyor.

Fabrikadan geri adım: Özür dilediler ama...

Tüm  dünyada gündem olay bu olaylar sonrasında Foxconn geri adım attı.  

Yaşananlardan sonra imajının lekelendiğini düşünen Foxconn çalışanlardan özür diledi. Özür metni ile, protestoları bırakmaları halinde çalışanlara 1400 dolar ikramiye verileceği de iletildi.

Ancak fabrikanın daha öcne verdiği sözleri tutmaması nedeniyle olayların henüz durmadığı bildiriliyor. Özürlerini çalışanlara ileten şirketin, protestocular ile anlaşmaya çalıştığı iddia ediliyor. 

Bölgede hala protestoların sürdüğü ve işçilere şiddet uygulandığı görüntüleri sosyal medyada yayılmaya devam ediyor:

Henüz protestocular ve şirket arasında kesin olarak bir anlaşmanın olup olmadığı belli değil.