İleride muhtemelen birçok yerde göreceğimiz bir teknoloji geliştirildi. Cambridge Üniversitesi’inden bilim insanlarının geliştirdiği dokuma kumaş sayesinde herhangi bir kıyafet ya da eşya ekrana dönüşebiliyor.

Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu Jüpiter, Satürn'ü geçti: 12 yeni uydusu daha bulundu

Öyle bir tişört düşünün ki üzerindeki rengi siz belirleyebiliyorsunuz ya da animasyonlu bir şeyler üzerinize giyebiliyorsunuz. Bilim insanları tam da bu teknolojiyi gerçeğe dönüştürdü. Cambridge Üniversitesi’nden bilim insanları dokunarak üretilen bir akıllı kumaş geliştirdi. Bu kumaş ile kullanıldığı her yüzey bir ekrana dönüşebilecek.

Üretilen prototip kumaş toplamda 1,16 metre genişliğinde ve yapılan açıklamalara göre gelecekte ‘televizyon olarak kullanılabilecek perdelere, enerji toplayan halılara, hatta interaktif ve kendi kendine güç üreten kıyafetlere’ dönüştürülebilecek bir potansiyele sahip. Her türlü günlük eşya bu kumaş sayesinde akıllı eşyalara dönüştürülebilir. Tişörtünüzün telefonunuzu şarj etmesi harika olurdu değil mi?

İlk tipik endüstriyel işlemle üretilen akıllı kumaş

Nature Communicatons dergisinde yayımlanan araştırmada, teknolojinin görselleri de paylaşıldı. Bu akıllı kumaş, tipik tekstil endüstriyel işlemleriyle üretilebilen ve büyük, ölçeklendirilebilir ve karmaşık bir sistemi entegre edebilen ilk sistem unvanını taşıyor. Akıllı kumaş, normal bir kumaş gibi katlanabiliyor, yuvarlanabiliyor ya da bükülebiliyor.

Yeni teknoloji ile, fonksiyonları doğrudan tekstil ipliklerine ve liflerine yerleştirebilme imkanı sağlandı. Kumaş, her bir elyaf bileşeni esnemeye dayanacak şekilde yapılmış ve sağlam bir yapıda. Bir ekran olarak kullanabileceğiniz kumaş aynı zamanda enerji de depolayabiliyor. Ekip, kumaşı esnek bataryalara, süper kapasitörlere ya da güneş panellerine dönüştürmeyi amaçlıyor.

Editör: Megabayt Haber