İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak” İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak”
Stratolaunch firmasının Roc isimli uçağı, dünyanın en geniş kanat açıklığına sahip uçağı. Testleri devam eden uçağın hipersonik yetenekleri geliştirilmek için çalışmalar sürüyor. Roc'un kanat açıklığı 385 fit (117 metre) olup, Ukrayna'da devam eden çatışma sırasında ne yazık ki yok edilmeden önce 290 fit (88 metre) kanat açıklığına sahip olan, dünyanın en ağır uçağı Antonov An-225 kargo uçağını gölgede bırakıyor. Roc üzerinde 6 adet Boeing 747 motoru yer alıyor ve orta kanatta yeni kurulan pilon, Talon-A hipersonik test araçlarını taşımak ve başlatmak için kullanılacak. Roc kısa süre önce Mojave Çölü'ndeki beşinci test uçuşunu tamamladı, pilondan ilk çıkışını yaptı ve 4 saat 58 dakika uçuşu sırasında 22.500 fit (6,858 metre) yüksekliğe ulaştı. Pilon tarafından taşınan Talon-A araçları, Mach 5'ten daha yüksek hızlarda özelleştirilebilir yükleri taşıyabilen roketle çalışan, otonom, yeniden kullanılabilir test yataklarıdır. Talon-A araçları, bilimsel araştırma ve teknolojik geliştirme için hipersonik bir uçuş ortamına akıcı erişim sağlıyor. Stratolaunch İcra Kurulu Başkanı ve Başkanı Dr. Zachary Krevor şunları söyledi:
"Bugünün başarılı uçuşu, taşıyıcı uçaktaki önemli donanım iyileştirmelerini doğruluyor. Pilon, birleşik fırlatma sistemimizin çok önemli bir bileşenidir ve ekibin son test uçuşumuzdan bu yana meydana gelen zamanında ve kaliteli entegrasyon çalışmasından gurur duyuyorum. Bu onların özverisi sayesindedir. Bu yıl içinde Talon-A uçuş testlerinin bir sonraki kilometre taşlarına ulaşmak için istikrarlı ilerleme kaydetmeye devam ediyoruz."

Pilon (Pylon) nedir?

Jet motorlarını uçağın kanadına bağlayan bağlantı elemanına pylon adı verilir. Motor kanada doğrudan değil, bir Pylon’a, Pylon da kanada bağlanmıştır. Yani, motor ile kanat arasında Pylon denilen bir kısım vardır. Tasarımlar elbette uçak tipleri arasında değişiklik gösterir, ancak prensip aynıdır. Pylon, kanat yapısına sağlam ve çok güvenli bir bağlantıyla sabitlenir. Bu bağlantı yöntemi, motor ile kanat arasında biraz mesafe yaratır. Bu da, bir motor yangını durumunda yangını söndürülene kadar kanadı ve elbette kanadın içinde depolanan yakıtı, yangından korumak için hayati önem taşır. Motor Pylon’a özel üretim cıvatalar kullanılarak bağlanır. Motor genellikle iki noktadan Pylon’a bağlanır. Bağlama noktaları Fan dairesinin üst kısmı ve Türbin dairesinin üstü kısmındadır. Bu bağlantılar, motorun hem ileri itme kuvveti, hem de motor ağırlığı nedenli aşağı yönlü kuvveti gibi muazzam kuvvetleri taşıyacak şekilde tasarlanmıştır.
Editör: Megabayt Haber