İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak” İba: “Uzunköprü Atatürk OSB önemli bir adım olacak”
Plastik maddesi eğer bir ülke olsaydı, dünyanın en büyük beşinci sera gazı üreten ülkesi olacaktı. Ve plastik endüstrisinin ayak izi 2040 yılına kadar iki katına çıkacak... Hangi plastik kirliliğinden hangi şirketlerin sorumlu olduğunu anlamak zor olabilir ; Bazı şirketler ne kadar ürettikleri hakkında bazı bilgileri ifşa ederken, diğerleri kara kutu gibi. Gizmodo'da yer alan habere göre; Plastik üretimini ve kullanımını sona erdirmek için bir hareket oluşturmaya çalışan uluslararası bir kuruluş olan Break Free From Plastic'in yakın zamanda yayınlanan yıllık marka denetimi , en büyük plastik üreticilerinin belirlenmesine yardımcı oldu. Break Free From Plastic, denetimi gerçekleştirmek için 45 ülkede 11.000'den fazla gönüllüyü temizleme veya toplama çalışmaları sırasında plastik çöpleri ayrıştırmak için kullandı ve toplanan 330.493 parça çöpte buldukları markaları kaydederek plastiğin kimin plastiğine ait olduğuna dair temsili bir fikir edindi. İşte bu araştırmaya göre plastik atıkları en fazla olan 10 şirket:

1- Coca-Cola

Bu listedeki ilk şirket sürpriz değil. Coca-Cola, her yıl 3,3 milyon ton plastik ambalaj üreten bir şirket. Break Free from Plastic'in denetiminde, 39 ülkede 19.800'den fazla Coke markalı plastik parçası kaydedildi. Bu, çevreyi kirleten sonraki dört şirketin toplamından daha fazla plastik anlamına geliyor.

2-Pepsi

Pepsi'nin sahibi olduğu Lay's ve Doritos gibi markaların ambalajlarının yanı sıra içecek şişelerini de içeren Pepsi markalı plastik, denetlenen ülkelerin 35'inde görüldü. Bir Greenpeace tahmini , Pepsi'nin plastik kullanımını her yıl 2,5 milyon tonun üzerine olduğunu belirtiyor. Pepsi ve Coca-Cola Break Free From Plastic'in analizini yaptığı her yıl en çok kirleten iki şirket oldu.

3- Unilever

Gezegeni kirletenler sadece şekerli içecek tedarikçileri değil. Tüketici devi Unilever, Break Free From Plastic'in ilk üçünü tamamlayarak 2020 raporundan iki sıra yükseldi. Grubun gönüllüleri tarafından 30 ülkede 6.000'den fazla Unilever markalı plastik parçası kaydedildi. Unilever'in sahip olduğu markalar arasında Dove ve Helmann's bulunmaktadır

4- Nestle

Şirket , Ellen MacArthur Vakfı ile yaptığı 2019 raporunda , her yıl 1,8 milyon tondan fazla plastik ürettiğini açıkladı. Greenpeace tarafından bu yıl yayınlanan bir rapor , dünyanın en üretken plastik üreticilerinin tedarik zincirlerini inceleyerek, Break Free from Plastic'in ilk 10 listesindeki hemen hemen her şirketin, stoklarını büyük petrol şirketlerinden satın alan tedarikçilerden plastik satın aldığını tespit etti. Örnek olarak, Nestlé (Coca-Cola ve Pepsi ile birlikte) plastiğinin bir kısmını Indorama adlı bir Tayland şirketinden satın alıyor ve bu şirket malzemelerini Chevron, ExxonMobil, Phillips ve Shell gibi şirketlerden alıyor. Indorama, dünyadaki her 5 şişeden 1'inin polietilen tereftalattan veya şişelenmiş su ve alkolsüz içecekler için yaygın olarak kullanılan bir plastik olan PET'ten yapıldığını iddia ediyor.

5- Procter ve Gamble

Downy, Tide, Tampax, Crest, Charmin ve Gilette gibi markaların sahibi şirket'in gönüllüler tarafından yaklaşık 30 ülkede 2000 parça plastik atığı bulundu.

6- Mondelez International

Mondelez adı Coca-Cola kadar tanınmayabilir, ancak ürünleri neredeyse kesinlikle dolabınızda, buzdolabınızda veya çevrenizdeki otomatlarda var. Oreo, Toblerone, gibi markaların sahibi bu marka listede 6. sırada.

7- Philip Morris

Tütün devi Philip Morris International, dünyanın en tanınmış sigara markalarının çoğuna sahiptir ve Break Free From Plastic'in listesinde yedinci sırada yer almaktadır. Gönüllüler 26 farklı ülkede Marlboro ve Parlamento gibi Philip Morris markalarına ait 1.500'den fazla plastik parçası topladılar.

8- Danone

Paris merkezli Danone rapora göre sekizinci sırada yer alıyor; gönüllüler 25 ülkede Danone markalarından 3.223 parça plastik topladı.

9- Mars, Inc.

10- Colgate-Palmolive

İlk 10'u tamamlayan tüketici ürünleri devi Colgate-Palmolive; gönüllüler 22 ülkede 941 adet markalı çöp topladı.
Editör: Megabayt Haber