Japonya'nın doğal afetlerle olan sınavı devam ediyor. Bu kez ülkenin Güneyindeki büyük ve merkezi adalarından Kyushu'da bulunan Sakurajima Yanardağı harekete geçti. 17 Temmuz gecesi patlayan yanardağ taş ve kül püskürtmeye başlamıştı ancak bir lav akıntısı yaşanmamıştı. Ancak artık yanardağ tamamen faaliyete geçti.

Kızıl alevler çevreye yayılmaya başladı

Sakurajima'da yaşanan patlama sonrası Sakurajima Yanardağı'nın çevresi kül ve duman bulutları ile kaplanırken, fırlayan kaya parçaları 2,5 kilometre yüksekliğe ulaştı.

Yetkililer, volkan kayalarının ve lavların 2 ila 3 kilometre çapındaki çevreye yayılabileceği uyarısında bulundu.

Bölgede alarm seviyesi en yüksek seviye olan 5'e çıkarıldı. Patlama nedeniyle ölü ya da yaralı bilgisi paylaşılmazken, çevre sakinlerine daha güvenli yerlere tahliye olmaları çağrısı yapıldı.

Sakurajima Yanardağı'nın bulunduğu yarımada eskiden Kagoşima Körfezi içinde ayrı bir adayken, 1914'te yaşanan büyük yanardağ patlamasının ardından lavların doğudaki kıyı hattını doldurmasıyla Osumi Yarımadası ile birleşmişti. Patlama, Japonya tarihindeki en büyük yanardağ patlaması olarak kayıtlara geçmişti.

japans-sakurajima-volc

Sendai Nükleer Santrali, yanardağın yaklaşık 50 km kuzeyinde yer alıyor, ancak Japon nükleer düzenleyicileri, santralin işleyişinde herhangi bir problem tespit edilmediğini söyledi.

Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı

Kabine Başkan Yardımcısı Yoshihiko Isozaki gazetecilere verdiği demeçte, "İnsanların hayatlarını ön planda tutacağız ve durumu değerlendirmek ve herhangi bir acil duruma yanıt vermek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız." dedi.