Netflix’in tüm dünyayı kasıp kavuran yeni Güney Kore dizisi Squid Game, şirketin tüm zamanların en başarılı yapımı haline geldi. Her geçen gün kitlesini büyüten dizi TikTok’tan YouTube’a kadar her yerde karşımıza çıkıyor.

Aslında konusu çok da özgün olmayan bir yapım: Bir oyun olsun, ama ölümcül olsun… Bu konuyu geç dönem kapitalizmin distopik dehşetiyle harmanlayan dizi güzel yazılan karakter gelişimleri ve iyi oyunculukla dizinin başarısında büyük rol oynadı.

Benzer yapımlar tabii ki mevcut ama aradığınız tadı bulabileceğiniz kitaplar daha da fazla.

Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'dan Mevlid Kandili mesajı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca'dan Mevlid Kandili mesajı

Sizin için içerisinde bu diziye ilham kaynağı da olan, 9 adet kitap önereceğiz. İşte Squid Game benzeri 9 kitap:

Sineklerin Tanrısı - William Golding (Lord of the Flies)

Modern çağın en etkili kitaplarından olan Sineklerin Tanrısı, Squid Game gibi hikayeler için mihenk taşıdır. İnsanların ne kadar kolay vahşileşebileceğini gözler önüne serer. Kitap, II. Dünya Savaşı’nda yaşanan nükleer atom bombası etkisinden korunmak için Britanyalı bir grup çocuğun, uçak ile taşınmasını konu alarak başlıyor. Söz konusu uçak varmak istediği noktaya gidemeden, ıssız bir adaya düşünce hayatta kalan çocukların yaşam mücadelesi başlamış oluyor. William Golding’in yayınlandığı andan itibaren çok ses getiren kitabı “Sineklerin Tanrısı”, 1963 yılında beyaz perdeye de aktarılmıştır.

Ölüm Oyunu - Koushun Takami (Battle Royale)

Totaliter Büyük Doğu Asya Cumhuriyeti, halkı baskı altında tutmak için her sene acımasız bir askerî program düzenlemektedir. Bu doğrultuda ıssız bir adaya götürülen lise öğrencilerine rastgele silahlar verilmekte ve kuralları çiğnediklerinde patlayan tasmalarla, geriye tek kişi kalana kadar birbirleriyle mücadele etmeleri beklenmektedir… Modern Japon edebiyatının klasikleşmiş eserlerinden sayılan ve aman vermez günümüz dünyasında hayatta kalmanın anlamına dair çok güçlü bir alegori olan Ölüm Oyunu, şiddet kavramını baş döndürücü bir gerilimle işliyor.  Ayrıca hikayenin 2000 yılında aynı ismi taşıyan bir de filmi yapıldı.

Komplocular - Kim Un-Su (The Plotters)

“Endişelenme. İnsan kolay kolay ölmez. Kafasından vurulup beyninde kurşunla otuz yıl hayatta kalan da var. Cenazeci, tabutun kapağına çivi çakarken dirilen de... Yaşamak, böyle şaşırtıcı, zalim ve iğrenç bir şey!” Reseng bir çöp kutusunda bulundu, belki de orada doğdu. Seul’de, gizli bir teşkilatın yönettiği bir kütüphanede, kimsenin okumadığı kitapların arasında büyüdü. Bir suikastçı olarak yetiştirildi. Hayatı, komplolar, cinayetler ve kedileri arasında geçiyor. Ama her şey evinin banyosunda bulduğu bombayla değişmek üzere. Hangi komplocu onu öldürmek istiyor? Kim Un-su’nun kaleme aldığı Komplocular, yükselen Kore edebiyatından gerilim türüne nadide bir dokunuş.

Frederik Pohl - Çıkış Kapısı (Gateway)

Zengin bir adam mı olmak isterdiniz yoksa ölü bir adam mı? Çıkış Kapısı'nın sunduğu seçenekler ne yazık ki bu kadardı. Evrenin tüm zenginliğine sahip olabilir ya da aklınıza bile gelmeyecek korkularla karşılaşabilirdiniz... Broadhead, Çıkış Kapısı'na geldiğinde sorunun basit olduğunu düşünüyordu... Doğru görevi bekle ve dışarı çık! Ama işin içine hiç de hesapta olmayan aksilikler girecektir. Yıllar sonra zengin ve ünlü olduğunda, kendisiyle hesaplaşmak zorunda kaldığında işinin pek de kolay olmadığını anlayacaktı. Frederik Pohl, ülkemizde tanınmayan Amerikalı bir bilimkurgu yazarı. 50 yıldır gündemde kalmayı başarabilmiş ve bilimkurgu edebiyatının en saygın adları arasında. Hiçi Destanı, Pohl'un en başarılı üçlemesi. Hiçi Destanı'nın ilk kitabı olan Çıkış Kapısı, Hugo ve Nebula ödüllerini almıştır.

Shinobu Kaitani - Liar Game

Bir üniversite öğrencisi nakit bir servet içeren bir paket alır ve Yalan Oyunu oynadığı konusunda bilgilendirilir. Aynı şekilde aldatılmaktan kaçınırken, diğer yarışmacıları gerekli her şekilde paralarından çekmeye çalışmalıdır. Kaybedenler, kayıplarına eşit büyük bir borç alırlar ve ömür boyu hayatları kararır.

Stephen King - Uzun Yürüyüş - Azrail Koşuyor (The Long Walk)

Yıl 2023. Ülkeyi yönetenler büyük bir sınıf farkı yaratmışlardı. Halkın çoğu yoksuldu. Ben Richard da onlardan biriydi ve kızını hastaneye yatırmak için paraya ihtiyacı vardı. Para kazanmak için tek yasal yöntem yarışmalardı. Ama yarışmacıları ölüm bekliyordu. Ne kadar da çok Squid Game’e benziyor değil mi?

Suzanne Collins - Açlık Oyunları (Hunger Games)

Kitap Kuzey Amerika kıtasında kıyamet sonrası kurulan Panem ülkesinde geçmektedir. Oldukça gelişmiş bir metropol olan Capitol, ulusun geri kalanı üzerinde siyasi kontrol uygulamaktadır. Açlık Oyunları, Capitol'u çevreleyen on iki bölgenin her birinden 12 ila 18 yaşlarında bir oğlan ve bir kızın hayatta kalmak için savaştıkları bir yarışmaya kurayla seçildiği yıllık bir etkinliktir. Tributes (haraç) olarak adlandırılan bu yarışmacıların sadece bir tanesi hayatta kalana kadar ölümüne savaştıkları bu yarışma televizyonda yayınlanmaktadır.

Lauren Oliver - Panik (Panic)

Kuş uçmaz kervan geçmez, on iki bin nüfusuyla fakir bir kasaba olan Carp’ta başlayan Panik oyununun ortaya çıkış nedenleri malumdu: Mevsimlerden yazdı ve bu ücra yerde yapacak kayda değer başka bir şey yoktu. Kendini asla korkusuz ve mücadeleci biri olarak görmeyen Heather’a, sadece lise son sınıfların yarıştığı, ödülün büyük ama getirdiği risklerin daha da büyük olduğu efsanevi Panik’te yarışacağını söyleseler hayatta inanmazdı. Oysa uğruna savaşacağı bir amaç bulduğunda, daha önce keşfetmediği cesur yönüyle tanışacaktı. Panik’ten hiçbir zaman korkmayan Dodge ise kimseyle paylaşmadığı sırrının, hırsını kamçılayacağından ve oyundaki gücüne güç katacağından emindi. Fakat sırrı olan tek kişi o değildi; herkesin oynamak için bir sebebi vardı. Panik, Dodge ve Heather’a yeni ittifaklar, umulmadık gerçekler ve ilk aşkı sunarken, insanın hayatta en çok ihtiyaç duyduğu şeyin bazen korkuları olduğunu gösterecek.

Chuck Palahniuk - Tekinsiz (Haunted)

Ortadan kaybolun. Sizi başyapıtınızı yaratmaktan alıkoyan her şeyi geride bırakın. İşinizi, ailenizi ve evinizi; tüm bu sorumluluklarınızı ve dikkatinizi dağıtan şeyleri üç aylığına askıya alın. İşinize tam anlamıyla odaklanmanızı sağlayacak bir ortamda, kafadar insanlarla birlikte yaşayın. Katılmaya hak kazananlar için kalacak yer ve yemek bedavadır. Profesyonel bir şair, romancı veya senarist olarak yeni bir gelecek kurma şansını yakalamak için hayatınızın küçük bir bölümüyle kumar oynayın. Çok geç olmadan, hayalini kurduğunuz hayatı yaşayın. Yer çok sınırlıdır. Her şey yukarıdaki ilanla başladı. Bunun yazarların inzivası olması gerekiyordu. Güvenli ve huzurlu bir yer olacaktı. Meğer öyle değilmiş. Birbirimize isimler verdik. Leydi Çöpçü, Ajan Fitneci, Aziz Bağırsaksız gibi. Hatalarımıza, suçlarımıza, günahlarımıza istinaden uydurduğumuz isimlerdi bunlar. Anlatacak birbirinden korkunç, kafa karıştıran, mide bulandırıcı hikayelerimiz vardı. Ancak en korkunç hikaye, bizi bir araya toplayan adamın birer kurbanı olduğumuzda yazılmaya başladı. Ve biz “şöhretler” dünyasına kapağı atıp kamera ışıklarını üzerimize çekmek adına tırnak sökmeyi, penis kesmeyi, insan pişirip yemeyi bile göze ama artık çok geçti…
Editör: Megabayt Haber