Endonezya’daki
Semeru Yanardağı’nın patlaması nedeniyle en az 15 kişi öldü ve yüzlerce kişi evinden oldu. Patlamadanın etkisiyle bölgedeki hayvanlar da telef oldu.
Endonezya’nın Doğu Java kentini vuran Semeru Dağı’ndaki volkanik patlama yüzünden havada 12.000 metreden yüksele kadar uzanan kalın bir kül bulutu oluştu.
Arama kurtarma çalışmalar süren bölgede, yanardağın tekrar patlaması üzerine çalışmalar durmuştu. Semeru Dağı Acil Müdahale Komutanlığı bu hafta sonu basına verdiği demeçte, 1.700'den fazla kişinin eyalet genelindeki 19 sığınağa tahliye edildiğini söyledi. Acil müdahale ajansı, patlamanın ardından yaklaşık 3.000 ev ve 38 okulun yıkıldığını söyledi.
Lumajang ilçe başkanı Thoriqul Haq AP'ye verdiği demeçte ,
"Kalın kül sütunları birkaç köyü karanlığa çevirdi" dedi .
İşte Semeru Yanardağı'nın patlamasının ardından bölgeden 9 vurucu fotoğraf karesi:
[caption id="attachment_36634" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Aman Rochman/AFP[/caption]
Bölgede yaşayan 31 yaşındaki öğrenci Hüsnüye, Reuters’a verdiği röportajda şunları söyledi:
"İlk başta bunun bir bomba patlaması olduğunu düşündüm. Birdenbire karanlık oldu, sanki dünyayı yok edecekmiş gibi."
[caption id="attachment_36635" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Adek Berry/AFP[/caption]
Çok aktif bir yanardağ olan Semeru, 2014 yılından veri devam eden bir hareketlilik içerisindeydi. Endonezya jeoloji dairesi başkanı Eko Budi Lelono, yaşanan yağmurlu günlerin, dağın tepesindeki lava kubbesini aşındırıp çökerttiğini ve patlamayı tetikleyen şeyin bu olduğunu söyledi.
[caption id="attachment_36636" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Juni Kristwanto/AFP[/caption]
Lav akışı nedeniyle bir köyün yakınında bir baraj patladı ve yüzlerce ek insanı su yolundan tahliye etmeye zorladı.
[caption id="attachment_36637" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Juni Kriswanto/AFP[/caption]
Bölgede lavlar yüzünden büyükbaş hayvanlar da hayatını kaybetti ve yaralandı. Lav ve kayaların yanı sıra devam eden yağmur nedeniyle kurtarma çalışmaları sekteye uğradı. Lav ayrıca, Lumajang ile Malang şehri arasındaki bir köprüyü de yok etti ve bu da kurtarma çabalarını giderek zorlaştırdı. Kurtarma ekiplerinin külleri kazmak ve hayatta kalanları aramak ve cesetleri kurtarmak için çıplak ellerini kullandıkları bildiriliyor.
[caption id="attachment_36638" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Juni Kriswanto/AFP[/caption]
Volkanik kraterden yaklaşık üç mil uzaklıktaki Curah Kobokan'da yaşayan Fatmah, hükümet tarafından işletilen bir sığınağa kaçtıktan sonra, "Birdenbire her şey karardı, aydınlık öğleden sonra geceye dönüştü" dedi ve ekledi "Bir gürleme sesi ve ısı bizi camiye koşmaya zorladı."
[caption id="attachment_36639" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Adek Berry/AFP[/caption]
Arama ve Kurtarma Operasyonel Şefi I Wayan Suyatna CNN'e , volkanik kül bulutlarının da kurtarma operasyonlarını engellediğini söyledi. Piroklastik akış olarak bilinen enkaz, gazlar, kül ve diğer döküntülerin bir karışımıdır. Volkanik kül, solunduğunda özellikle zarar verebilecek cam da dahil olmak üzere küçük, keskin parçacıklarla doludur .
[caption id="attachment_36640" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Adek Berry/AFP[/caption]
Şiddetli yağış, zorlu arama kurtarma ve kurtarma çalışmalarını çok daha zorlu hale getirebilir. Volkanik kül inanılmaz derecede emicidir ve ıslandığında kalın bir çamura dönüşebilir.
[caption id="attachment_36641" align="alignnone" width="965"]
Fotoğraf : Juni Kriswanto/AFP[/caption]
Endonezya , Pasifik Okyanusu çevresindeki Pasifik tektonik plakasının volkanik aktiviteye neden olabilecek diğer tektonik plakalarla temas ettiği bir kuşak olan “Ateş Çemberi” olarak bulunan bölgede yer alıyor. Endonezya'nın en yoğun nüfuslu adasında bulunan Doğu Java, bir yanardağ sıcak noktasıdır. Eyalet, yüzlerce aktif olmayan yanardağ ile 120'den fazla aktif volkana ev sahipliği yapıyor. 12.060 fit (3.676 metre) yüksekliğindeki Semeru, adadaki en büyük dağdır .
Editör: Megabayt Haber