Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi
Endonezya'nın en büyük şehri ve başkenti olan Jakarta, 70 yıl önce Hollanda'dan bağımsızlığını almış olsa bile sömürgeciliğin kalıcı etkileri sürüyor. Şehirdeki 10 milyon insanın çoğu temiz suya erişemiyor ve açtıkları yeraltı kuyularına güvenerek hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Bu da şehrin günden güne Java Denizi'ne batması anlamına geliyor.

Sel, kirlilik, batan toprak...

Sel, kirlilik, batan toprak ve tıkanıklık o kadar feci hale geldi ki, ülkenin başkenti değiştirilme kararı alındı. Associated Press'e göre hükümet, ülkenin başkentini toplayıp Borneo adasına taşıyor. Ancak bu hareketin, Hollanda'nın 1600'lerde kasıtlı olarak ayrılmış bir şehir inşa etmesinden bu yana çevre felaketi, mali yıkım ve kolonizasyonun yan etkilerinden muzdarip olan yoksul şehir sakinlerine yardım etmesi pek olası değil. Başkan Joko Widodo AP'ye verdiği demeçte, "Yeni başkentin inşası sadece devlet dairelerinin fiziksel bir hareketi değil" dedi . “Ana hedef, akıllı yeni bir şehir, küresel düzeyde rekabetçi yeni bir şehir inşa etmek, dönüşüm için yeni bir lokomotif inşa etmek… yeşil bir ekonomiye dayalı inovasyon ve teknolojiye dayalı bir Endonezya'ya doğru ilerlemek."

Gözüktüğünden daha zor

Teoride kulağa harika geliyor, ancak AP'ye göre , 2024 yılına kadar yaklaşık 8.000 memur yeni başkente taşımak gerekecek ve Jakarta'nın üçte birinin sular altında kalabileceği durumda, memur olmayan sıradan vatandaşlar için ne yapılacağı belirsizliğini koruyor. Ayrıca, Borneo'daki yeni konum, yakınlardaki çok çeşitli flora ve fauna düşünüldüğünde hiç ideal gözükmüyor. Borneo'nun Doğu Kalimantan eyaletinin orangutanlara, leoparlara ve çok çeşitli diğer vahşi hayvanlara ev sahipliği yaptığını bildiriyor.
Editör: Megabayt Haber