Sosyal Medya

Facebook'a, kullanıcıların verilerinin 'kontrolünü kaybettiği' gerekçesiyle dava açıldı

Facebook, İngiltere ve Galler'de yaklaşık bir milyon kullanıcının verilerinin "kontrolünü kaybettiği" gerekçesiyle dava ediliyor. İddia edilen başarısızlıklar, toplanan verilerin seçimler sı...

Facebook, İngiltere ve Galler'de yaklaşık bir milyon kullanıcının verilerinin "kontrolünü kaybettiği" gerekçesiyle dava ediliyor.

İddia edilen başarısızlıklar, toplanan verilerin seçimler sırasında reklamcılık için kullanıldığı Cambridge Analytica skandalında ortaya çıktı. Eylemi yöneten gazeteci Peter Jukes, verilerinin ele geçirildiğini iddia ediyor. Facebook BBC News'e verdiği röportajda, İngiltere veya AB kullanıcılarının verilerinin Cambridge Analytica'ya aktarıldığına dair "kanıt olmadığını" söyledi. Ancak en az üç yıl sürmesi beklenen teknoloji devi aleyhine açılan dava, kullanıcıların kişisel verileri üzerindeki "kontrol kaybının" bireysel tazminat gerektirdiğini iddia edecek. Facebook kullanıcılarının kişisel bilgilerinin üçüncü taraf uygulamalar tarafından toplanması, 2018'de ortaya çıkan Cambridge Analytica gizlilik skandalının merkezinde yer alıyordu. Cambridge Analytica'nın Facebook'taki uygulaması, onunla etkileşimde bulunan kişilerin ve izin vermeyen arkadaşların verilerini toplamıştı. Ve dava, Hausfield hukuk firması tarafından "Facebook arkadaşları adına" temsil ediliyor. Bay Jukes, durumun tekrar ortaya çıkmamasını sağlamak istediğini söyledi. Dava, 1998 Veri Koruma Yasasına uyulmaması nedeniyle Facebook'tan tazminat talep ediyor. Bir Facebook sözcüsü şunları söyledi: "Cambridge Analytica'nın sunucularına el koymayı ve sorgulamayı da içeren bu konularla ilgili Bilgi Komisyonu'nun araştırması, Birleşik Krallık veya AB kullanıcılarının verilerinin (uygulama geliştiricisi) Dr.Kogan tarafından Cambridge Analytica'ya aktarıldığına dair hiçbir kanıt bulamadı". Ancak Bay Jukes, BBC News'e "verilerin nereye gittiği" değil, "Facebook'un umursamadığı" ile ilgili olduğunu söyledi. "Ona bakmadılar," dedi.

Ciddi ihlal

Ekim 2018'de, İngiltere'nin veri koruma bekçisi, Cambridge Analytica skandalındaki rolü nedeniyle Facebook'a maksimum 500.000 £ ceza vermişti. Bilgi Komiserliği Ofisi (ICO), Facebook'un yasanın "ciddi ihlaline" izin verdiğini söyledi. Facebook özür diledi ve kullanıcıların verilerine hangi "yasaklı uygulamaların" eriştiğini kontrol etmelerine izin verdi. Milberg London hukuk firması tarafından temsil edilen Facebook You Owe Us grubu tarafından Ekim ayında Facebook aleyhine benzer bir toplu dava açıldı.

İngiliz tüketiciler

Davaların benzerlikleri nedeniyle, Yüksek Mahkeme ikisini birleştirmeye veya aynı anda tutmaya karar verebilir. Birleşik Krallık'ta böylesine kitlesel bir yasal işlemin emsali olmamasına rağmen, ABD'de var. Google , aynı konuda 2012 yılında ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC) tarafından açılan bir davada 22,5 milyon ABD Doları (16,8 milyon £) rekor bir ödeme yapmayı kabul etti. Şirket ayrıca az sayıda İngiliz tüketiciyle mahkeme dışına çıktı.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }