Tesla, ilk Cybertruck'ını üretti! Tesla, ilk Cybertruck'ını üretti!
Formula 1’e giden yolda son etap olan Formula 2, sürücülerin kendini gösterdiği ve F1’e geçişteki son duraktır. Formula 2’de kurallar Formula 1’den oldukça farklıdır. Bu yazımızda Formula 2’de (F2) uygulanan kuralları size anlatmaya çalışacağız. Formula 2 kuralları neler? Puanlama nasıl yapılır? Formula 1'den farkı ne? İşte detaylar...

Formula 2 arabalarının özellikleri nelerdir?

Formula 2’de 22 adet birbiriyle tamamen aynı araba yarışır. Arabaların şasisi Dallara Automobili tarafından tasarlanmaktadır ve 2018’den bu yana F2 2018 şasisi kullanılmaktadır. Güç olarak ise Mecachrome montajlı 3.4L turboşarjlı V6 motorlar kullanılır.

Formula 2 haftasonuna formatı

F2’de cma günü 45 dakikalık bir serbest antrenman seansı ve 30 dakikalık bir sıralama seansı vardır. Cumartesi günü ise bir Sprint yarışı koşulur. Bu yarış 120 kilometre ya da 45 dakikada tamamlanır. (Hangisi önce biterse) Asıl yarış Pazar sabahı Formula 1 yarışında önce gerçekleştiril ve yine hangisi önce tamamlanırsa 170 kilometre veya 60 dakikadan oluşur. Bu yarışta 4 lastiğinde değiştirilmesi gereken zorunlu 1 adet pit stop uygulanır. Eğer ıslak hava lastiği kullanılmadıysa, yarış sırasında kuru hava lastiklerinin her çeşidinden en az bir set kullanılmalıdır.

Hangi sıralamaya göre başlanır?

Cuma günü yapılan eleme yarışlarının sonuçları, pazar günü yapılcak olan asıl yarışın başlangıç sıralamasını belirler. Cumartesi günü yapılan Sprint yarışının sıralaması ise, Cuma günü ilk eleme turlarında ilk 10’a giren yarışçıların tersten dizilimiyle belirlenir.

Formula 2 puan formatı

  • Cuma günü yapılan eleme turlarını ilk sırada bitiren pilot 2 puan kazanır.
  • Cumartesi günü Sprint yarışında ilk 8’e giren pilotlar sırasıyla 10, 8, 6, 5, 4, 3, 2 ve 1 puan kazanır.
  • Pazar günü asıl yarışta ilk 10’a giren yarışçılar ise sırasıyla  25, 18, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 2 ve 1 puan kazanır.
  • Hem sprint yarışında hem de asıl yarışta en hızlı turu atan pilot eğer yarışı ilk 10’da tamamlarsa 1 puan kazanır. Yarışı ilk 10’da tamamlamayan ve hızlı turu atan pilot puan kazanamaz.

Lastik kuralları

Yeni düzenlemeye göre, her sürücüye artık hafta sonu 5 yerine 6 set kuru hava lastiği verilir. Bu setlerden 4’ü asıl 2’si ise seçenek olarak sunulacak. Her sürücüye ayrıca üç set de ıslak zemin lastiği verilecek.

Formula 2 DRS kuralları

  • Sürücüler, serbest antrenman ve sıralama turlarında belirlenen DRS bölgeleri içerisinde Sürükleme Azaltma Sistemini (DRS) diledikleri gibi kullanabilirler. Bununla birlikte, her iki yarışta da, sürücülerin yalnızca tespit noktasında öndeki araca bir saniyeden daha kısa mesafede olduklarında belirlenen bölgeler içinde DRS'yi etkinleştirmesine izin verilecektir.
  • Yarış sırasında, kötü hava koşulları veya belirlenmiş DRS bölgelerindeki sarı bayraklar nedeniyle yarış direktörü tarafından aksi kararlaştırılmadıkça, DRS yarışın başlangıcından iki turdan sonra kullanılabilir.
  • DRS bölgeleri Formula 1’deki DRS bölgeleriyle aynı olmak zorundadır.
  • DRS, belirlenen bölgelerin sonunda devre dışı bırakılır ve sürücü frenlere ilk dokunduğu anda DRS kapanır. Seride hiçbir bireysel geliştirme veya yükseltmeye izin verilmez ve tüm yedek parçalar doğrudan F2 şampiyona organizatörlerinden satın alınmalıdır. Yapısal bileşenlerin onarımları bütünlüğün sağlanması için Dallara görev yapar.
https://www.megabayt.com/otomobil/2022-formula-2-takvimi-formula-2-sezonu-ne-zaman-basliyor-turkiye-f2-takviminde-var-mi/
Editör: Megabayt Haber