Yaşam

3 canlının atası çıktı: Zırhlı solucan

518 milyon yıl öncesine ait fosilleşmiş zırhlı bir solucanın, üç büyük canlı hayvan grubunu andırması üzerine araştırmalara başlandı.

Bilim insanları, 518 milyon yıl öncesine ait iyi korunmuş fosilleşmiş bir solucanın, üç büyük canlı hayvan grubunun atasına benzediğini keşfetti.  Wufengella adlı ve Çin'de bulunan zırhlı solucan yaklaşık 1.2 cm uzunluğundaydı. Sırtında yoğun, düzenli olarak sıralı ve üst üste binen bir dizi levhayla kaplı, ufak bir yaratıktı. Araştırmalar sonrasında Wufengella'nın, Tommotiids adı verilen soyu tükenmiş bir kabuklu organizma grubuna ait olduğu bulundu.

Solucanın asimetrik zırhını çevreleyen, loblar ve zırh arasında, vücuttan kıl demetleri yer alıyordu.  Bulgular, 27 Eylül'de Current Biology dergisinde yayınlandı. Çalışmanın ortak yazarı, Bristol Üniversitesi Yer Bilimleri Okulu'ndan Dr. Jakob Vinther şunları söyledi: “Kıl solucanı ile chiton yumuşakçası arasındaki olası olmayan bir yavru canlıya benziyor. Ancak, ilginç bir şekilde, bu grupların hiçbirine ait değil.”

Hayvanlar alemi, filum olarak sınıflandırılan 30'dan fazla ana vücut planından oluşur. Her filum, onları birbirinden ayıran benzersiz bir dizi özellik içerir. Birden fazla grup arasında yalnızca birkaç özelliğin paylaşılması, hızlı evrim oranının bir kanıtıdır. Evrimin hızlanması, yaklaşık 550 milyon yıl önce Kambriyen Patlaması adı verilen bir dönemde gerçekleşti. Brakiyopodlar, bir çift kabuğa sahip olmaları ve deniz tabanına, kayalara veya resiflere bağlı yaşamaları bakımından yüzeysel olarak çift kabuklulara (istiridye gibi canlılar) benzeyen bir filumdur.  Oxford Üniversitesi'nden ortak çalışma yazarı Dr. Luke Parry şunları söyledi: "Wufengella, lofoforatların nasıl evrimleştiğini anlamak için çok önemli olan bir Kambriyen fosil grubuna aittir. Bunlara tommotiid deniyor ve bu fosiller sayesinde brakiyopodların nasıl evrimleştiğini, atalardan gelen iki kabuğa ve bir koni veya tüp şeklinde düzenlenmiş birçok kabuk benzeri plakaya sahip olduklarını anlayabildik."

“Mikroskop altında baktığım bu fosilin ne olduğunu ilk anladığımda gözlerime inanamadım. Bu, hakkında sık sık spekülasyon yaptığımız ve bir gün göreceğimizi umduğumuz bir fosil.” Fosil, lofoforatların atalarının soyunun çevik, zırhlı bir solucan olduğuna dair paleontolojik öngörüyü yerine getirirken, yumuşak anatomisinin görünümü, lofoforatların parçalı solucanlarla nasıl ilişkili olabileceğine dair bazı hipotezleri odak noktasına getirdi. “Biyologlar, uzun zamandır brakiyopodların çoklu, çift vücut boşluklarına, benzersiz böbrek yapılarına ve larva olarak sırtlarında kıl demetlerine sahip olduklarını belirtmişlerdi. Bu benzerlikler, brakiyopodların annelid solucanlara ne kadar benzediğini fark etmelerini sağladı.”

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }