Bilim sayesinde birçok şeyin neden yaşandığına bir açıklama getirebiliyoruz ancak hala bilimin de açıklayamadığı şeyler var. İşte bilimin hala açıklayamadığı 8 şey.
Bilim sayesinde bizden daha önceki insanların, atalarımızın bilmediği birçok şeye açıklama getirebiliyoruz. Hastalıkların nasıl yayıldığı, kıtalarımızın neden böyle şekillendiği ya da gezegenimiz dışında neler yaşandığı.
Ancak hala anlaşılması zor olan ve basit ancak bilimin cevap veremediği sorular da mevcut.
İşte bilimin hala açıklayamadığı 8 şey:
Yavru yılan balıkları nereden geliyor?
Avrupa yılan balıkları çiftleşmek zorunda olmalarına rağmen hiç kimse onların çiftleştiklerini göremedi. Son yıllarda bilim insanları yılan balıklarını üreme yerlerinde daha yakından takip etmeye başladı. Ancak bu yılan balıklarının Avrupa'dan ayırlıp, Sargasso'ya doğru nasıl gittiklerini ve hala nasıl çiftleştiklerini tam olarak bilmiyoruz.
Evrenin %95'i neyden yapılmıştır?
Dünya ve üzerindeki her şey, ayrıca teleskopla gözlemlediğimiz veya teleskopla gözlemleyebildiğimiz her şey , evrenin kütlesinin yaklaşık %5'ini oluşturur. Peki geriye kalan %95'lik kısım ne?
Fizikçilerin hesaplamalara dayanarak bulabilecekleri en iyi şey, evrenin %68'inin “karanlık enerji” ve %27'sinin “karanlık madde” olduğudur. Yani bu şeyler de henüz çözemediğimiz oluşumlar. Ayrıca karanlık maddenin var olmaması ve evrenin büyüklüğü ve/veya fiziğin çalışma şekliyle ilgili tüm matematiğin yanlış olması ihtimali de var.
Neden rüya görürüz?
Neden daha iyi bir hayat hayal ettiğimiz değil, beynimizin neden bize gece birkaç kez kısa sürrealist filmler gösterip sabahları da bunları unuttuğumuzu hala bilmiyoruz. Bazı teoriler var tabii ki. Belki gerçek hayattaki zihinsel zorluklar için prova yapıyoruzdur.
Dahası, bilim adamları neden uyuduğumuzu bile bilmiyorlar . Uykunun önemli olduğunu ve yeterince almazsanız çeşitli kötü şeylerin olacağını biliyoruz. Ve uykunun aşamaları ve nasıl uykumuzun geldiğinin biyokimyası hakkında biraz bilgimiz var. Ama başka birçok hayvan bunu yapmadan yaşayabildiği halde neden her 24 saatin sekiz saatinde yatmamız gerekiyor? Bilmiyoruz.
Kediler neden mırlar?
Uzun bir süre kedilerin nasıl mırıldandığını bile bilmiyorduk . Ses, kedinin gırtlağının hızlı kasılmalarından geliyor gibi görünüyor. Ancak miyavlama gibi diğer seslerden farklı olarak, nefes alırken ve verirken mırlama yapabilirler.
Kediler memnun olduklarında mırıldanırlar, ancak gergin olduklarında veya korktuklarında da mırıldanabilirler. Kedilerin acı çektiklerinde daha iyi hissetmelerine yardımcı olduğu için mırıldandıklarına dair bir hipotez var. Ama bir kedi neden bu özel titreşimi yatıştırıcı buluyor ?
Bu arada, tüm kediler mırıldanmaz; Aslanlar ve kaplanlar gibi daha büyük kediler bu eylemi gerçekleştirmiyor.
Okyanusun karanlık kısımlarında neler yaşıyor?
Okyanus hakkında bildiklerimizin çoğu aslında sadece en üst katmanını kapsıyor . Daha aşağıda, 200 metreyi geçtikten sonra bazen alacakaranlık kuşağı olarak bilinen bölgeye giriyoruz . Karanlık ve yüzeye daha yakın seviyelerde yaşadıklarımıza kıyasla basınç daha yoğun. Daha da derine yani 1000 metreyi geçtiğimizde ise ışık tamamen kaybolur. Basınç inanılmaz bir boyutta olmasına rağmen yine de aşağıda hayat vardır. Çoğunu hala görmedik ancak bildiklerimiz de var. Örneğin İspermeçet balinaları: 2.000 metre veya daha fazla dalış yapabilirler.
Dev kalamarlar da bu bölgelerde yaşar. Yakın zamana bir dev kalamar Japonya kıyılarına vurana canlı birini görmemiştik bile. Okyanusun en karanlık kısımlarında bulunan yaratıklar hakkında çok az şey biliyoruz. Onları normal bir akvaryumda canlı tutmak bile mümkün değildir. Bu derin deniz canlılarından herhangi birini incelemek istiyorsanız, beş galon basınçlı deniz suyu alabilen 1.300 kiloluk bu mekanizma gibi bir şeye ihtiyacınız olacak.
Neden esniyoruz?
Yorgun olduğumuzda esniyoruz, sıkıldığımızda esniyoruz ve diğer insanların esnediğini gördüğümüzde (ya da esneme hakkında bir şeyler okuduğumuz zaman bile) esniyoruz. Ama neden? Kimse bilmiyor.
Sinirbilim profesörü Adrian Guggisberg, New York Times'a “ Şu ana kadar esnemenin fizyolojik bir etkisi gözlemlenmedi” dedi. Belki beyne giden kan akışını artırıyoruz ya da birbirimize yorgun olduğumuzu ve yatma zamanının geldiğini gösteriyoruz.
Neden yerçekimimiz var?
Daha büyük nesnelerin daha küçük nesneleri kendilerine doğru çektiğini bilsek de nedenini bilmiyoruz . Fizikteki diğer pek çok şey, birbirleriyle etkileşen parçacıklar düzeyinde açıklanabilir. Fizikçiler graviton adı verilen bir parçacığın varlığını öne sürdüler, ancak şimdiye kadar gerçekten var olduğuna dair herhangi bir kanıt bulamadılar .
Bağırsaklarımızda hangi “iyi bakteriler” olmalıdır?
Bağırsaklarımız, özellikle kalın bağırsak, milyarlarca mikropla doludur. Korkmayın bu iyi bir şey. Onlar olmasa daha az sağlıklı olurduk. Ancak bilim adamları, bağırsak bakterilerimizle ilgili bazı rahatsızlıkları açıklayabilirken “sağlıklı” bir bağırsak mikropları popülasyonunu neyin oluşturduğuna dair henüz bir açıklama yok.
Bir kişinin bağırsak mikroplarından bir örnek alıp hangi türlerin mevcut olduğunu söylemek mümkündür, ancak orada hangi türün olması gerektiğini bilmiyoruz ve çoğu durumda böyle bir testten kişinin hastalığa daha yatkın olup olmadığını söyleyemeyiz. Sindirim hastalıkları ya da değil. Tek bildiğimiz, sağlıklı bir bağırsağa sahip olmanın birçok yolu olduğu.