Daha önce Android'de olan yeni iPhone 14 özellikleri
Apple yeni akıllı telefonu iPhone 14'ü tanıttı ancak tanıtım sırasında insan biraz deja vu yaşaıyor gibi hissediyor. Çünkü iPhone 14'te yeni olarak duyurulan özelliklerin birçoğunu yıllar önce Android telefonlarda görmüştük.
Yeni iPhone 14 tanıtıldı ve birçok özellik beraberinde kullanıcılara gösterildi. Fakat bu özelliklerden birçoğu daha önce Android telefonlarda gördüğümüz özelliklerid. Apple yeni akıllı telefonundaki özellikleri doğrudan piyasada olan Android telefonlardan çaldı demiyoruz tabbi ki. Ancak görmezden gelinmeyecek benzerlikler var.
Her zaman açık ekran ve ProRAW modu gibi iPhone 14'ün yeni özellikleri, bazı Samsung ve Google Pixel cihazlarında zaten kullanılan özelliklerdi. Özellikle Dynamic Island, LG ve Honor telefonlarda gördüğümüz bir özelliği de çok hatırlatıyor.
İşte Apple'ın bu hafta iPhone 14 için duyurduğu ve daha önce Android telefonlarda gördüğümüz özellikler:
Her zaman açık ekran
Samsung, tam 6 yıl önce Her Zaman Açık ekran (Always on Display) özelliğini Galaxy Note 7 telefonuyla kullanıcılara sunmuştu. Sadece Samsung değil, Xiaomi, OnePlus, Honor, Huawei gibi birçok Android telefon üreticisi yıllardır bu özelliği telefonlarında sunuyordu.
Apple'ın her zaman açık ekranı Samsung'unkinden biraz daha dinamiktir ve iOS 16'nın yeni özelleştirilebilir kilit ekranlarıyla ayarlarken farklı yapılandırmalar arasında geçiş yapabilirsiniz.
Dinamik yenileme hızı
Android'in birinci sınıf akıllı telefonları, özellikle daha fazla üreticinin 120 Hz ekran yenileme hızını benimsemesine neden oldu. Ve son birkaç yıldır da dinamik yenileme hızına sahip telefonlar gördük. OnePlus 9 Pro, pil ömründen tasarruf etmek için 1Hz'e kadar dinamik yenileme hızını kullanan ilk büyük Android amiral gemilerinden biriydi. Galaxy S22 Ultra dahil olmak üzere Samsung'un en yeni akıllı telefonlarından bazıları da bu özelliği sunuyor.
iPhone 13 Pro ve Pro Max'te ProMotion adlı dinamik yenileme hızı 24Hz ile sınırlıydı. Bu iPhone 14 Pro, her zaman açık ekran için 1 Hz'ye kadar geliştirildi.
Araba kazası algılama
Apple, yeni iPhone 14'ün bir araba kazası geçirdiğinizi anlamanıza yardımcı olmak için geliştirilmiş jiroskoplarını kullanacağını duyurdu. Ancak Google, birkaç yıl önce belirli Pixel akıllı telefonlarda araba kazası algılama özelliğini sunan ilk markaydı.
ProRAW fotoğraflar
Samsung'un Galaxy akıllı telefonları RAW formatında fotoğraflar çekmeyi daha önce sunmaya bşalamıştı. Apple iPhone 14 Pro'nun ProRAW modunda 48 MP kamera sensörünün tam kapsamını kullanmanıza olanak tanınıyor. Yani tıpkı cebinizde taşıdığınız bir DSLR gibi düşünün.
eSIM
Apple, iPhone 14'ün ABD ve Kanada'da SIM tepsisi olmadan gönderilen ilk akıllı telefon olacağını ve bunun yerine eSIM standardını tercih edeceğini duyurdu. Teknoloji, esasen fiziksel SIM kartın sanal versiyonudur .
Google, eSIM'i 2017'de Pixel 2 ile kendi mobil ağı olan Google Fi'yi tanıtmak için kullandı. Samsung'un Galaxy S22 serisi ve katlanabilirler dahil en yeni telefonları da eSIM standardını destekliyor.
Dynamic Island (Dinamik Ada)
Apple'ın iPhone 14 Pro'daki Dinamik Adası oldukça akıllı bir yenilik. Apple, iPhone'daki çentiği kaldırmak yerine bu çentiği kullanılabilir bir araca dönüştürdü.
Apple, Far Out etkinliğinde bu özellikten bahsettiğinde, ben de dahil olmak üzere Android hayranları, 2018'de piyasaya sürülen eski bir LG akıllı telefonun bu özelliği hemen fark ettiler. LG V10'un ekranın üst kısmında tarihi, saati, telefonları gösteren ikinci bir ekranı vardı. Honor'un yıllar önce 'pop' adını verdiği ve ekrandaki kamera deliğini ipucları vermek gibi kullanan bir özelliği de mevcuttu.
Tabii ki Apple'ın Dynamic Island'ı daha özellikli ve akıcı.
Kilit ekranı widget'ları
Kilit ekranı widget'ları, eski iPhone modellerinde kullanılabilecek bir iOS 16 özelliğidir. Ancak Android, teknik olarak mobil işletim sisteminde Kilit ekranı widget'ları sunan ilk kişi olsa da, Apple'ın şu anki uygulamasıyla yaptığı şey, Google'ın en başından itibaren işleri nasıl yapması gerektiği diyebiliriz.
Android Jelly Bean/KitKat günlerinde (Google'ın hâlâ tatlı adlarını kullandığı) Kilit ekranında kullanmak için widget seçebiliyorduk ancak bu oldukça sınırlıydı. Sonunda, Google bu özelliği tamamen kaldırdı. Apple ise bu özelliğin nasıl kullanılması gerektiğini Android'e gösteriyor diyebiliriz.