Altmış altı milyon yıl önce, kilometrelerce genişliğinde bir asteroit Dünya'ya çarparak neredeyse tüm dinozorları ve gezegendeki bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık dörtte üçünü yok etti.
4 Ekim'de AGU Advances dergisinde yayınlanan Michigan Üniversitesi liderliğindeki yeni bir araştırmaya göre, Meksika'nın Yucatan Yarımadası'ndaki etki alanından binlerce mil uzakta okyanus tabanını aşan kilometrelerce yükseklikteki dalgalarla korkunç bir tsunamiyi tetikledi.
Araştırma, hakemli bir bilimsel dergide yayınlanacak olan Chicxulub darbe tsunamisinin ilk küresel simülasyonunu kullanıyor. Ek olarak, UM bilim adamları dünya çapında 100'den fazla sitedeki jeolojik kayıtları gözden geçirdiler ve modellerinin tsunaminin yolu ve gücü hakkındaki tahminlerini destekleyen bazı anahtar kanıtlar keşfettiler.
Baş yazar Molly Range, "Bu tsunami, dünyanın dört bir yanındaki okyanus havzalarındaki tortuları kaldıracak ve aşındıracak kadar güçlüydü, tortul kayıtlarda bir boşluk ya da eski tortulardan oluşan bir karmaşa bıraktı" dedi.
Çalışmanın hesaplamalarına göre, çarpışma ile gerçekleşen tsunamisindeki ilk enerji, Aralık 2004 Hint Okyanusu deprem tsunamisindeki enerjiden 30.000 kat daha büyüktü. Bu, modern kayıtlardaki en büyük tsunamilerden biridir ve 230.000'den fazla insanın canına mal olmuştur.
Araştırmacının simülasyonları, etki tsunamisinin esas olarak doğuya ve kuzeydoğuya Kuzey Atlantik Okyanusu'na ve güneybatıya, Orta Amerika Deniz yoluyla Güney Pasifik Okyanusu'na yayıldığını gösteriyor.
Bu havzalarda ve bazı bitişik alanlarda, su altı akıntı hızları muhtemelen saniyede 20 santimetreyi (0,4 mph) aştı. Bu hız, deniz tabanındaki ince taneli tortuları aşındıracak kadar güçlüdür.
Buna karşılık, Güney Atlantik, Kuzey Pasifik, Hint Okyanusu ve bugün Akdeniz olan bölge, ekibin simülasyonuna göre tsunaminin en güçlü etkilerinden büyük ölçüde korunuyordu. Bu yerlerde, modellenen akım hızları muhtemelen 20 cm/sn eşiğinden daha azdı.
UM'den Moore, jeolojik kayıtların gözden geçirilmesi için 165 deniz sınırı bölümünün yayınlanmış kayıtlarını analiz etti. 120 tanesinden araştırmaya yarar bilgiler elde edebildi.
Önceki çalışmaların bulgularına dayanarak, bilim insanları 14 kilometre çapında ve 27.000 mil hızla hareket eden bir asteroit modellediler. Yaklaşık 100 kilometre genişliğinde bir krater patlatarak ve toz bulutlarını atmosfere fırlatarak, kalın tortullar ve sığ okyanus suları tarafından kaplanmış granitik bir kabuğa çarptı.
Altmış altı milyon yıl önce, kilometrelerce genişliğinde bir asteroit Dünya'ya çarparak neredeyse tüm dinozorları ve gezegendeki bitki ve hayvan türlerinin yaklaşık dörtte üçünü yok etti.