Yaşam

İnsanlar büyük bir evrimin pençesinde mi? Biyologlar, daha gelişmiş insan hücreleri üretti

Biyologların çalışmalarının sonucunda ortaya çıkan bu gelişmiş hücrelerin, erken embriyonik çalışmalarına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Profesör Vincent Pasque ve KU Leuven'deki çalışma arkadaşları, laboratuvarda yeni bir tür insan hücresi oluşturmak için kök hücreleri kullandılar. Üretilen bu yeni hücreler, erken insan embriyolarındaki doğal benzerlekleriyle öne çıktı. Bunun yanı sıra, bilim insanları, ürettikleri embriyonun rahme konulduktan hemen sonra neler olacağını daha iyi anlayabileceklerini belirttiler.  Haberimize konu olan bu çalışma makalesi, Cell Stem Cell dergisinde yayınlandı.

Eğer istenen her şey yolunda giderse, bir insan embriyosu döllenmeden yaklaşık yedi gün sonra rahimde implante olur. Ancak günümüzün teknolojik ve etik kısıtlamaları nedeniyle, embriyolar bu noktadan itibaren ileri çalışmalar için kullanılamaz hale gelir. Bu nedenle bilim insanları, bir laboratuvarda insan gelişimini araştırmak için çeşitli embriyonik ve ekstraembriyonik hücreler için kök hücre modelleri oluşturmaya karar verdiler.

Vincent Pasque ve çalışma ekibi, belirli bir insan embriyo hücresi türü, ekstraembriyonik mezoderm hücreleri için ilk modelini geliştirmeyi başarmasının hemen ardından Profesör Pasque: “Bu hücreler bir embriyodaki ilk kanı üretir, embriyonun gelecekteki plasentaya bağlanmasına yardımcı olur ve ilkel göbek kordonunun oluşumunda rol oynar. İnsanlarda bu hücre türü, fare embriyolarından daha erken bir gelişim aşamasında ortaya çıkar ve türler arasında başka önemli farklılıklar da olabilir. Bu, modelimizi özellikle önemli kılıyor. Çünkü, farelerde yapılan araştırmalar, insanlar için de geçerli olan yanıtları bize vermeyebilir.”

Model hücreler, araştırmacılar tarafından bir embriyodaki tüm hücre tiplerine dönüşebilen insan kök hücreleri kullanılarak oluşturuldu. Yeni hücreler, insan embriyolarındaki doğal eşlerine çok benziyor ve bu nedenle bu hücre tipi için mükemmel bir model olarak hizmet edebilecek.

Pasque, "Çok heyecanlıyız çünkü artık geliştirme sırasında normalde erişilemeyen süreçleri inceleyebiliyoruz. Aslında, model zaten ekstraembriyonik mezoderm hücrelerinin nereden geldiğini bulmamızı sağladı. Uzun vadede, modelimizin doğurganlık sorunları, düşükler ve gelişimsel bozukluklar gibi tıbbi zorluklara daha fazla ışık tutacağını umuyoruz." dedi.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }