Yaşam

NASA'nın göktaşına çarpma anlarını bu açıdan gördünüz mü?

NASA, geçtiğimiz günlerde başarıyla bir asteroidin yörüngesini değiştirmeyi başardığı DART görevinden yeni fotoğraflar paylaştı. İşte roketin göktaşına çarptığı o anlar...

NASA bir asteroit veya kuyruklu yıldızı dünya rotasına doğru geldiği zaman yeniden yönlendirmeyi amaçladığı görevinde, Dimorphos asteroitine roket çarpma anlarından bazı resimleri paylaştı. NASA tarafından on ay önce başlatılan görev, Double Asteroid Redirection Test (DART) olarak adlandırıldı ve dünya çapında gerçekleştirilen ilk başarılı göktaşı savuşturma test ünvanı kazandı. 27 Eylül'de NASA, misyonun başarısının iyi haberlerini tweet'leyerek çarpışmayı şu şekilde duyurdu: “ÇARPIŞMA BAŞARILI!”

Kontrol odasında kaydedilen bir videoda, NASA ekibinin bir üyesi heyecanını saklayamadığı o anlarda "Ve... çarpışma gerçekleşti. Gezegen savunması adına insanlık için bir zafer." dedi. DART'ın geçen Kasım ayında SpaceX'in Falcon 9 roketiyle fırlatıldıktan sonra Dimorphos göktaşı ile temasa geçmesi toplamda on ay sürdü.

DART'ın asteroit üzerinde etki yaratması için saatte yaklaşık saatte 22.000 kilometre hıza ulaşması gerekiyordu. Çarpışma meydana geldiğinde asteroitler Dünya'dan yaklaşık 11 milyon kilometre uzaktaydı.

NASA daha önce şunları söylemişti: "Dart'ın hedef asteroidi Dünya için bir tehdit değil, ancak kinetik çarpma tekniği olarak bilinen bu asteroit saptırma yönteminin, bir asteroidin bir asteroidin üzerinde olması durumunda gezegenimizi korumanın uygun bir yolu olup olmadığını görmek için mükemmel bir test olacak" Ayrıca şu anda Dünya'ya yakın yörüngesinde yaklaşık 27.000 asteroit bulunduğu belirtiliyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA), çarpışma sonrasında bilgi toplamak için asteroit sistemine iki yıllık bir yolculuğa çıkacak olan Hera uzay aracını 2024 yılında fırlatmayı planlıyor.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }