Tarçının sağlığa faydaları: Kilo kaybı, kalp sağlığı ve daha fazlası
Tarçın, yüzyıllardır geleneksel tıpta ve yemek pişirmede kullanılan bir baharattır. Cinnamomum ailesindeki birkaç ağacın kabuğundan elde edilir ve sıcak, tatlı tadıyla tanınır. Tarçın, mutfaktaki kullanımlarına ek olarak, sayısız sağlık yararıyla da bilinir. İşte tarçının sağlığa kattığı o faydalardan bazıları...
1) Kalp sağlığını artırır
Tarçının kalp ve damar sağlığı üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Çalışmalar, kan basıncını düşürmeye, kolesterol seviyelerini düşürmeye ve kan şekeri kontrolünü iyileştirmeye yardımcı olabileceğini bulmuştur. Bir araştırma, 12 hafta boyunca günde sadece 120 miligram tarçın tüketmenin kan basıncında önemli bir düşüşe yol açtığını buldu.
Tarçın, kalbi kalp hastalığına önemli bir katkıda bulunan oksidatif stresten korumaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Tarçın, oksidatif stresi azaltarak arterlerdeki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilir. Buna karşılık, bu kan akışını iyileştirir ve kalp krizi ve felç riskini azaltır.
2) Diyabetin önlenmesine yardımcı olur
Tarçının tip 2 diyabetli kişilerde kan şekerini düşürdüğü bile gösterilmiştir. 10 çalışmanın sonuçlarını sentezleyen bir meta-analize göre, günde 120 mg ila 6 g tarçın dozları, diyabetli kişilerde 4 ila 18 hafta içinde açlık glikoz seviyelerini etkili bir şekilde azaltır.
İnsülin duyarlılığını artırarak çalışır. İnsülin, kan şekerini düzenleyen hormondur. Daha fazla insülin duyarlılığı ile vücut insülini daha etkili kullanabilir. Bu potansiyel olarak diyabetin önlenmesine veya yönetilmesine yardımcı olabilir.
3) Enflamasyonla savaşır
Enflamasyon, vücudun yaralanma veya enfeksiyona karşı doğal bir tepkisidir, ancak kronikleştiğinde artrit, kalp hastalığı ve kanser dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Tarçın, vücuttaki iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olabilecek anti-enflamatuar özelliklere sahip bileşikler içerir.
Araştırmalar, tarçının inflamatuar moleküllerin üretimini azaltabildiğini ve inflamatuar enzimlerin aktivitesini engelleyebildiğini göstermiştir.
Tarçın ayrıca bağırsak sağlığını korumak için önemli olan bağırsaktaki iltihabı azaltmaya da yardımcı olabilir. Bağırsaktaki iltihabı azaltarak, tarçın sindirimi iyileştirmeye, şişkinliği ve gazı azaltmaya ve sızdıran bağırsak sendromunu önlemeye yardımcı olabilir.
4) Kilo verme çabalarını destekler
Tarçın ayrıca kilo kaybını desteklemeye yardımcı olabilir. Kan şekeri düzeylerini düzenlemeye yardımcı olarak tarçın, şekerli yiyecekler için istekleri azaltabilir ve aşırı yemeyi önler. Ayrıca metabolizmanızı hızlandırabilir, bu da daha fazla kalori yakmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilir. 7 çalışmanın sonuçlarını bir araya toplayan bir meta-analiz, tarçın takviyesinin vücut ağırlığını ve vücut kitle indeksini (VKİ) azalttığını buldu. Günde 3 gramdan fazla tarçın alan kişilerde sonuçların daha fazla olduğunu kaydetti.
5) Beyin fonksiyonlarını iyileştirir
Tarçının beyin fonksiyonu üzerinde olumlu bir etkisi olduğu da gösterilmiştir. Bir çalışma, tarçının hafıza ve dikkat süresi dahil olmak üzere bilişsel işlevi iyileştirebileceğini buldu. Başka bir çalışma, tarçının beyin sağlığı için önemli olan proteinlerin üretimini artırarak beyni yaşa bağlı düşüşe karşı korumaya yardımcı olabileceğini bulmuştur.
Tarçın, ruh halini düzenlemek ve depresyonu önlemek için önemli olan bir nörotransmiter olan serotonin üretimini artırarak ruh halini iyileştirmeye de yardımcı olabilir.