Yaşam

Fransa'dan tarihi karar: Kısa mesafe uçuşlarına yasak

Avrupa Birliği, Fransa'nın aldığı kısa mesafeli uçuşları yasaklama kararını onayladı. Fransızlar artık demiryoluyla 2 buçuk saate kadar süren mesafelerde uçak yerine yüksek hızlı tren kullanmak zorunda.

Fransa, sera gazı emisyonunu azaltmak amacıyla çok önemli bir karar aldı. Buna göre ülkede kısa mesafeli iç hat uçuşları yasaklandı. Fransa bunu yapan ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu.

Yeni alınan karara göre Fransa vatantaşları artık, demiryoluyla 2 buçuk saate kadar süren mesafelere uçak yerine yüksek hızlı tren kullanarak gitmek zorunda kalacaklar.

İlk olarak 3 rota için

Fransa, ilk olarak Paris-Orly Havalimanı'ndan Nantes, Lyon ve Bordeaux'ya uçuşları kapatacak. Başkent Paris'ten bu kentlere ulaşım artık sadece kara yoluyla yapılabilecek. Avrupa Komisyonu,  Fransa'nın makul bir demiryolu alternatifi olduğunda kısa mesafeli uçuşları yasaklama planını uygulayabileceğini açıkladı.

Demiryolu sistemi gelişirse Paris-charles De Gaulle Havalimanı ile Lyon ve Rennes arasında ve Lyon ile Marsilya arasında olmak üzere üç güzergah daha bu yasağa dahil edilebilecek. Şu an için 3 yıl boyunca yürürlükte kalacak yasak, sonuçlarının Avrupa Komisyonu tarafından incelemesinin ardından tekrar gözden geçirilebilecek. 

Ülkenin sera gazı emisyonunu azalmataya yönelik politikasındaki bu kararı "ileriye doğru atılmış büyük bir adım" olarak tanımlayan Fransa Ulaştırma Bakanı Clément Beaune, planın başarılı olacağını düşünüyor. Çevreci STK'lar ise bu uygulamayı doğru ama "küçük bir adım" olarak kabul ettiklerini söylüyor.

Greenpeace'in AB iklim kampanya sorumlusu Thomas Gelin, "Fransa'nın hızlı tren bağlantılarının olduğu kısa mesafeli uçuşlara yönelik yasağı bir bebek adımı, ancak doğru yönde bir adım" dedi.

Fransız Yeşil Milletvekili Karima Delli , haberi bir "zafer" olarak nitelendirdi, ancak mevzuatın dört saatlik bir tren yolculuğunun yerini alabilecek uçuşları da kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini söyledi. Delli, özel jetlerin de önlem kapsamına alınması gerektiğini savundu.

Ülkenin karbon emisyonlarını azaltmak için önerilerde bulunmakla görevli bir yurttaşlar meclisi olan Fransa'nın İklim Vatandaşları Kongresi, fikrin ortaya çıktığı yerdi.

{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }