Google, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel bir Doodle tasarladı. Popüler arama motoru Google, özel günlerde ve belli konulara dikkat çekmek için farklı tasarımlarla karşımıza çıkıyor. Doodle tasarımı sayesinde kullanıcılar tasarımın üzerine tıklayarak konu hakkında bilgi edinebiliyor. Google bu yıl, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’na özel hazırladığı Doodle'da, eski TBMM binasının bir çizimini kırmızı çerçeve içerisinde gösterdi. Tasarıma tıkladığınızda ise kırmızı ve beyaz renkte havai fişekler patlamaya başlıyor. 

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Doodle'ı

Google'ı açtığımızda ana sayfada bizleri aşağıdaki özel, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Doodle'ı karşılıyor:

2022-10-29 08_43_55-Window

Buradaki eski TBMM binası görselinin üzerine tıkladığımızda ise aşağıdaki gibi bizi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı aramasına yönelndiriyor ve etrafta kırmızı-beyaz havai fişekler patlıyor:

Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi Elektrikli ve Hibrit meraklıları Autodrom’da deneyimledi

2022-10-29 08_43_44-Window

Google Doodle nedir?

Doodle’lar, tatil günlerini ve yıl dönümlerini kutlamak, ünlü sanatçıları, kâşifleri ve bilim insanlarını anmak amacıyla Google logosunda yapılan eğlenceli, şaşırtıcı ve bazen de spontane değişikliklerdir. 

Google'ın daha önce yayınladığı tüm Doodle'ları buraya tıklayarak görebilirsiniz.

Doodle kavramı ilk olarak 1998 yılında, şirket henüz anonim şirket olmadan önce Google’ın kurucuları Larry ve Sergey’in, Nevada çölündeki Burning Man festivaline katıldıklarını göstermek için şirket logosunu değiştirmeleriyle doğdu. Google kelimesindeki ikinci “o” harfinin arkasına bir çöpten adam çizimi yerleştirdiler. Logonun bu değiştirilmiş hali, şirket sahiplerinin “şirket dışında” olduklarını Google kullanıcılarına komik bir şekilde söylemeyi amaçlıyordu. İlk doodle diğerlerine göre basit olsa da, önemli etkinlikleri kutlamak için şirket logosunu süsleme fikri bu sayede doğmuş oldu.

2 yıl sonra 2000'de, Larry ve Sergey o zamanki web yöneticisi ve aynı zamanda stajyer olan Dennis Hwang’dan Bastille Günü için bir doodle yapmasını istediler. Kullanıcılar bunu o kadar çok beğendi ki, Dennis, Google’da doodle’lardan sorumlu kişi olarak atandı ve doodle’lar Google’ın ana sayfasında gittikçe daha düzenli bir şekilde görülmeye başladı. Başlangıçta doodle’lar, çoğunlukla herkesin bildiği özel günleri kutlamak için hazırlanıyordu; şimdiyse, John James Audubon’un doğum gününden, Dondurmalı Sundae’nin keşif yıldönümüne kadar çok çeşitli etkinlik ve yıl dönümü öne çıkarılıyor.

Doodle’lara duyulan ilgi her geçen gün arttığından, doodle çizimleri yeni teknolojileri kucakladığından ve bu çizimlerde farklı sanatsal ortamlardan yararlanıldığından, doodle’lar artık özel bir çizim ekibi (ki biz onlara doodle tasarımcıları diyoruz) ve mühendisler tarafından oluşturulmaktadır. Onlar doodle oluşturmayı, Google’ın ana sayfasını canlandırmak ve dünyanın dört bir yanındaki Google kullanıcılarını gülümsetmek için yaptıkları bir grup çalışması olarak görüyorlar.