Konu fotoğraf olduğunda muhtemelen en önemli şey ışıktır. Elimizdeki kamera ne kadar kötü olursa olsun iyi bir ışıkla belli bir ortalamaya yakın görüntüler elde edebiliriz. Fakat konu akıllı telefonlara geldiğinde özellikle de az ışıklı gece çekimlerinde ortaya dijital gürültü (Noise) sorunu çıkıyor ve çekilen fotoğraflarda çoğu parlak renkli noktalar oluşmaya bşalıyor. İşte Google'ın yeni yapay zekaMultiNerf de tam burada devreye giriyor. Google, yapay zeka projesineyeni bir açık kaynak ekleyerek noise sorununu çözmüş olabilir.

rawnerf2

MultiNerf adı verilen projeye yeni bir altyapı olan RawNeRF'ü ekleyen Google ekipleri, yapay zeka ile karanlıkta görüntüleme gücünü oldukça yukarıya taşıyacak.

RawNeRF nedir? Nasıl çalışıyor?

RawNeRF programı, karanlık koşullarda ve düşük ışık altında çekilen fotoğraflara "yüksek oranda ayrıntı" ekliyor ve bunu yapay zekayı kullanarak yapıyor. Görüntüleri okuyan yapay zeka, götüntüdeki detayları artırıyor. Geliştirici ekibe göre RawNeRF, diğer tüm gürültü (Noise) engelleme araçalrından daha iyi çalışıyor.

Google ekiplerinin geliştirdiği bu uygulama, makine öğrenme ve yapay zeka sistemleri üzerine kurulmuş durumda. Çektiğimiz ve dijital gürültüye sahip fotoğraflar RaWNeRF ile daha temiz ve net görünecek. RawNeRF, çok düşük ışıklarda yüksek ISO değeri ile çekilen ve “noise” yani kumlanma veya diğer bir deyişle 'gürültü' sorununa sahip fotoğrafları kısa sürede örneklerde gördüğünüz gibi tertemiz hale getirecek. Ve bunu yaparken en önemlisi de dokuları koruyarak yapıyor olması.

rawnerf

Microsoft, konuşma engelli bireylerin dili olacak! Microsoft, konuşma engelli bireylerin dili olacak!

Google araştırmacıları, RawNeRF'nin sahneyi birlikte gürültüden arındırmak ve yeniden oluşturmak için birçok farklı kamera bakış açısından çekilmiş görüntüleri birleştirebildiğini açıkladı. Yeniden oluşturulan görüntüler, doğrusal bir HDR renk uzayında işleniyor ve kullanıcıların açıları, pozları, ton haritalamayı ve odaklamayı daha fazla manipüle etmesine olanak tanıyor. Mildenhall, videosunda bunların her birinin birlikte değişmesinin "sahnenin farklı bölgelerine dikkat çekebilecek bir atmosferik etki yarattığını" belirtiyor.

Geliştirme aşamasında olan RawNeRF, yapay zekanın çevreyi algılaması ve geldiği nokta ile oldukça heyecan verici bir proje.

Sizin bu teknolojiyle ilgili düşünceniz nasıl? Sunulan örnekleri tatmin edici görüyor musunuz? Yorumlarınızı Megabayt ekibiyle paylaşmayı unutmayın.