Güney Kore, dünyada farklı yaş hesplama sistemi kullanan nadir ülkelerden biri. Ülkede kullanılan geleneksel yaş hesaplama yönteminin değiştirilme kararı alındı. Uzak Doğu ülkesi, Haziran 2023 itibarıyla uluslararası standartlara uygun olan ve neredeyse tüm ülkelerin kulandığı yaş hesaplama sistemine geçiş yapacak.
Güney Kore parlamentosu, Kore'nin iki geleneksel yaş sayma yöntemini kaldıran yasayı onayladı. Haziran 2023'ten itibaren sözde 'Kore Çağı' sistemine resmi belgelerde izin verilmeyeceği duyuruldu. Artık standartlaşmış olan, uluslararası kabul görmüş yöntemin kullanılmasına karar veren Güney Kore, kararın nedenini “kafa karışıklığını gidermek” olarak belirtiyor.
Herkes 1 veya 2 yaş gençleşecek
Güney Kore'de kullanılan geleneksel yaş hesaplama yönteminde, bir kişi doğduğunda 1 yaşında olarak kabul ediliyor ve ardından her yeni yılın ilk gününde bir yıl kazandığı “Kore yaş sistemi”ni görüyoruz. Diğer bir yaş hesaplama yöntemi ise “yaşı sayma” olarak ifade ediliyor. Buna göre kişinin yaşı doğumda sıfır olarak kabul ediliyor ve her 1 Ocak tarihinde yeni bir yıl ekleniyor. Bu yöntem öncelikle alkol ve sigara içmenin yasal yaşını hesaplamak için var. Ülkede aynı zamanda uluslararası standarda uygun hesaplama yöntemi de kullanılıyor.
Yani bu 3 farklı yaş hesaplama sisteminin yarattığı kafa karışıklığı, Güney Kore'nin tek bir standart sisteme geçmesinin nedeni olarak belirtiliyor. Örnek vermek gerekirse; 10 Aralık 2022 yani bugün, 31 Aralık 2002'de doğan bir kişinin yaşı uluslararası sistemde 19, sayma sisteminde 20 ve Kore sisteminde 21 olarak hesaplanıyor.
İktidardaki Halkın Gücü Partisi'nden Yoo Sang-bum parlamentoya, "Revizyonun gereksiz sosyo-ekonomik maliyetleri azaltmayı amaçladığını, çünkü yasal ve sosyal anlaşmazlıkların yanı sıra yaş hesaplamanın farklı yollarından dolayı kafa karışıklığının devam ettiğini" söyledi. Bu farklı hesaplama yöntemlerinin tıbbi ve idari hizmetlerin sağlanmasını da olumsuz yönde etkilediği belirtildi.