Corona virüsün hayatımızda yaptığı en büyük değişikliklerden biri de çalışma şeklimiz oldu. Artık birçok şirket ofislerini Corona virüs tehlikesinin azalmasına rağmen açmıyor ve uzaktan çalışmaya devam ediyor. Ofise dönüş kararları alan firmalar da çalışanlarından tepki alıyor. 

Pandeminin getirdiği çalışma sistemindeki değişiklik, son dönemde bir tartışmayı daha beraberinde sürükledi. Birçok ülke haftada 4 gün çalışmna sistemini denemeye başladı ve sonuçlarını test ediyor.

Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar

Yapılan son araştırmaya göre çalışanların 5 günlük çalışma haftasına göre 4 günlük çalışma haftasında daha çok dinlenebildiklerini ortaya çıkardı. 

Uyku eksikliği çekmiyorlar

Ekonomist Juliet Schor’a göre, dört günlük bir haftaya geçiş yapan çalışanlar, haftada beş gün çalışırken uyuduklarından bir saat daha fazla, yani gece başına yedi saat 58 dakika uyudular.

Schor, kâr amacı gütmeyen “4 Day Week Global” tarafından yürütülen altı aylık bir denemenin parçası olarak ABD, İngiltere ve Avustralya dahil olmak üzere üç ülkedeki 16 şirkette 304 çalışanla anket yaptı.

Dört günlük bir haftaya geçenler için uyku yoksunluğu büyük ölçüde düşüş gösterdi. Günde yedi saatten az uyuyanların oranı yüzde 42,6’dan yüzde 14,5’e düştü.

Birleşik Krallık’taki 70 şirket bu programa katılıyor ve erken sonuçlar programın kendileri için faydalı olduğunu gösteriyor.

Uykusuzluk

En az uyuyan meslekler hangileri?

Geçtiğimiz aylarda yapılan bir araştırmaya göre, en iyi uyku çeken ve en az uyuyan meslekler ortaya çıkarılmıştı. En iyi uyuyan ve uykusunu alanlar ise enerji ve kamu alanında çalışan insanlar olarak karşımıza çıkıyor.

En çok uykusuz geceler yaşayan meslek alanına baktığımızda ise; en kötü uykuyu bilim, sağlık, eczacılık sektörlerindekileri ve yüksek baskının söz konusu olduğu akademik çalışmalarda rol oynayan insanları görüyoruz. Sağlık alanında çalışanlar normal çalışma saatleri dışında çok farklı vardiyalar ve çalışma düzenlerinde çalıştıkları için bu sonuclar çok da sürpriz olmadı diyenbiliriz. 

Uykusuzluğa karşı ne yapılmalı?

Uyku kalitenizi artırmak için, uykunuzu bir düzene sokmak, uyku ortamınızı daha kaliteli hale getirmek, yeme içme alışkanlığınızı değiştirerek daha az yalı ve karbonhidratı düşük yiyecekler tüketmek, kahve gibi gıdaları makul seviyelerde tüketmek gibi birçok şey yapılabilir.

Sizler için daha kaliteli uyku için yapmanız gereken 10 şeyi sıraladığımız videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.