Bir dalgıç ekibi, İskenderiye yakınlarındaki Abou Qir Körfezi'nde hazine dolu eski bir gemi enkazına rastladı.
Keşif, Avrupa Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü (IEASM) tarafından duyuruldu ve raporlara göre, antik Yunan gemi enkazı Ptolemaios döneminden (MÖ 300-305) kalma. Dalgıç ekibi, bir prototip sonar ışını ile gemiyi tespit etti ve yaklaştıklarında dalgıçlar, batığın yaklaşık 4,5 metre kalınlığındaki kilin altında olduğunu fark ettiler.
IEASM başkanı Franck Goddio'ya göre, gemi Amun tapınağından büyük blokların üzerine düşmesinden sonra derinliklerde battı. Özellikle, Goddio ve meslektaşları, geminin orijinal olarak bir afet olayının Amun tapınağının yıkımını tetiklemeden önce bir rıhtıma demirlediğine inanıyor. Ayrıca gemiyi ezen bloklar onu kanalın dibine sabitlemiş ve aynı zamanda gemiye bu kadar uzun süre korunması için doğru koşulları sağlamış.
Bulunan hazinelere gelince, Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı'nın yukarıdaki patlaştığı fotoğraflarda da görüldüğü gibi, dalgıç ekibinin MÖ 4. yüzyılın başlarına kadar uzanan bir Yunan mezarlığının da bulunduğu belirtildi. Keşif oldukça önemli çünkü bu keşfin bulunduğu döneme ait şimdiye kadar yalnızca bir gemi bulunmuştur. Diğer bulunan gemi MÖ 235'ten kalma Punic Marsala Gemisi'ydi.
Son dönemde bulunan ikinci batık gemi
Son olarak Kolombiya ordusu, 1708'de İspanyol Veraset Savaşı boyunca İngiliz donanması tarafından batırılan batık San Jose Galleon'un bir dizi görüntüsünü yayınlamıştı. San Jose Galleon'un içerisinde bulunan altın, gümüş, çanak çömlek, top, ve daha fazlası eşyanın değerinin 17 milyar doların üzerinde olduğu açıklanmıştı.
Ancak tam yeri hiçbir zaman resmi olarak açıklanmayan San Jose hazine gemisi, Cartagena kıyılarında bir deniz tabanına oturmuş şekilde duruyor. Kolombiya tarafından yayınlanan fotoğraflar, su yüzeyinin yaklaşık 1 kilometre altında bulunan enkaza inebilen uzaktan kumandalı son teknoloji ekipmanlar araçları yardımıyla çekildi. San Jose gemisinin basın toplantısında paylaşılan görüntüleri, daha önce hiç bu kadar detaylı görüntülenmiş olmayan altın sikkeler, kılıçlar, toplar, kavanozlar ve hatta Çin seramikleri gibi daha önce rastlanmayan hazineleri ortaya çıkardı.