Beyin çipi taktıran felçli Noland'ın cihazında bazı sorunlar çıktı! Beyin çipi taktıran felçli Noland'ın cihazında bazı sorunlar çıktı!
Herkes, hatta bebekler bile, eşzamanlı diyafram çarpıntısı veya singultus nöbetleri geçirir. Buna halk arasında hıçkırık diyoruz. Muhtemelen hepiniz daha önce hıçkırmışsınızdır. Fakat buna neyin sebep olduğunu bilmeyebilirsiniz.  Boynunuzda bulunan ve diyaframınıza kadar devam eden vagus siniri ve onun en yakın arkadaşı olan frenik sinir, karnınıza kadar uzanır. Böylece bu iki yakın arkadaş tahriş olduğnda, istemsiz olarak diyaframınızın spazmına neden olurlar. Bu da ses tellerinizin aniden kapanmasına neden olur ve hıçkırırsınız.  Muhtemelen her hıçkırdığınızda, hıçkırığı nasıl durduracağınıza dair evde bir çare duymuşsunuzdur. Hıçkırıkları bastırmanın bir yolu, vagus ve frenik sinirleri başka bir hisle boğmaktır. Bu, beyne daha önemli meselelerin ortaya çıktığını bildirir. Ne yazık ki, hıçkırıkları durdurmak için her zaman tüm insanlar için geçerli olan denenmiş ve gerçek bir yöntem yoktur. Ancak endişelenmeyin. Çünkü herkesin hıçkırık için bir "tedavisi" var, bu yüzden hiç bitmeyen hıçkırık döngüsünde sıkışıp kaldığınızda, birkaç tanesini deneyebilirsiniz.  Hıçkırıkları durdurmak için yapabileceklerimiz
  • Bir çay kaşığı şekeri dilinizin arkasına (ekşi tadı aldığınız yere) 10 ila 15 saniye koyun ve sonra yutun. Şeker vagus sinir uçlarını "aşırı yükleyecek". Bir kaşık bal veya fıstık ezmesi de kullanabilirsiniz.
  • Tam tersi, limon gibi bir şey emerek ekşi notalarla hıçkırıklardan kurtulmayı deneyin. Limonda bulunan yüksek asidik içerik yemek borusunu bozar ve vagus sinirinin dikkatini dağıtır. Eğer limonunuz yoksa bir çay kaşığı elma sirkesi deneyin.
  • Özellikle magnezyum oranı yüksek bir antasit yani mide asidini nötralize eden lokal etkili ilaçlar almak, bu vagus ve frenik sinirleri sakinleştirmeye yardımcı olabilir. Ve mineral, midenizdeki tahrişi de azaltma eğilimindedir.
  • Buzlu suyla gargara yapmayı, çok soğuk suyu yavaşça yudumlamayı veya bir buz küpünü emmeyi deneyebilirsiniz. Soğuk, vagus sinirini kesebilir ve spazmını durdurabilir.
  • Nefesinizi tutun. Nefes almak veya aslında nefes almamak, hıçkırıkları durdurmak için kullanılan diğer yöntemlerdeki ana dikkat dağıtıcıdır. Nefesinizi tutabildiğiniz kadar uzun süre tutmaya çalışın. Bu, kan dolaşımındaki karbondioksit miktarını artırır ve vücut ondan kurtulmakla meşgul olur. Bu sayede de hıçkırıkları unutur.
  • Vagus sinirini uyarmak ve dikkatini dağıtmak için dilinizin ucunu çekmeyi veya göz kürelerinize hafifçe bastırmayı deneyin. Bazı doktorlar, hıçkırıkları durdurmak için parmaklarınızı kulaklarınıza koymanızı önerir.
  • Korkutma yöntemi de çoğu insan tarafından bilinir. Korktuğunuzda, vagus siniriniz de kokar. Bu yüzden bu yöntem de etkili olabilir.
Unutmayın, tüm bu teknikler sadece vagus sinirinizi dağıtmak ve hıçkırıkları durdurmak içindir. Ama ya daha başlamadan onları durdurabilseniz? İşte hıçkırıkların oluşmasını önlemenin bazı yolları. 1- Daha yavaş yiyin Hızlı yerseniz, muhtemelen yiyecekleri iyice çiğnemiyorsunuzdur, bu da hıçkırıklara neden olur. Hava alımınızı minimumda tutmak için bilinçli olarak çiğneyin ve içeceklerden daha küçük yudumlar alın. 2- Gereğinden fazla yemeyin Mideyi yiyecekle aşırı yüklemek, hıçkırıkların başka bir nedenidir. Bazı uzmanlar, hıçkırıkların vücudunuzun size yemek yemeyi bırakmanız gerektiğini söylemenin bir yolu olduğunu ve böylece sindirim sisteminizin yemek yemeye zorladığınız tüm yiyecekleri işlemek için zamana sahip olduğunu öne sürüyor.  3- Baharat tüketimi Bazı baharatlar yemek borusu ve mide zarını tahriş edebilir. Aynı zamanda mideden gelen asidin yemek borusuna sızmasına da neden olabilirler. Fazla asit hıçkırıklara neden olabilir. 4- Alkol tüketimi Baharatlar gibi alkollü içecekler de yemek borusu ve midede aynı anda tahrişe neden olabilir. Ve zamanla, aşırı içme yemek borusunun kaplamasına zarar verebilir. Yukarıda anlattıklarımıza göre anlaşılabileceği gibi, vagus siniri, yiyecek veya içecekle aşırıya kaçmaktan hoşlanmaz. Hıçkırıklar genelde kendi kendilerine bir süre sonra dururlar. Fakat bazı durumlarda ciddi sorunların belirtisi de olabilirler. Uzmanlar, hıçkırıkları yemek yemeyi, nefes almayı veya uyumayı engelleyecek kadar şiddetli olan veya 48 saatten fazla sürenlerin bir doktora başvurmasını tavsiye ediyor. Videomuzu ilginç bir bilgiyle sonlandıralım o halde. Guinness Dünya Rekorları'na göre kaydedilen en uzun hıçkırık vakası, 68 yıl boyunca aralıksız hıçkıran Anthon, Iowa'dan Charles Osborne oldu.
Editör: Megabayt Haber