Kanada'da yer alan
McMaster Üniversitesi, bir biyoteknoloji şirketiyle işbirliği yaptı ve aşı olmayı sevmeyenler, iğneden korkanlar için ağızda eriyen
COVID-19 aşı bandı geliştiriliyor.
Kanada'daki McMaster Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümünden
Prof. Alex Adronov ve ekibi bu aralar bir biyoteknoloji firmasıyla beraber ağızda eriyen aşı bantları üzerine çalışmalar yürütüyor. Çalışmalara dair açıklama yapan Adronov birçok insanın iğne olmayı sevmediğini belirtiyor. Bu anlamda aşı bantları belli bir ihtiyacı karşılayacak.
Çalışmanın daha başlarında olduğunu ifade eden Adronov, ekibiyle beraber hayvanlar üzerinde yaptıkları deneylerin olumlu sonuçlandığı söylüyor. Araştırmada yer alan Kanadalı biyoteknoloji firmasının CEO'su
Mark Upsdell de açıklamasında koronavirüs ile mücadelede yaygın kullanılan Moderna ve Pfizer aşılarının -15 ila -80 arasında muhafaza edilmesi gerektiğini ancak bu üretilme aşamasında olan aşı bantlarının zarf içerisinde bile gönderilebileceğini söylüyor.
Adronov,
"Ekibimiz, hayvanların bu şekilde ilettiğimiz model proteine karşı antikorlar geliştirebildiklerine dair olumlu sonuçlar gösteren ilk hayvan çalışmasını tamamladı. Şimdi bu başak proteine karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturamayacağımızı görmek için Covid-19 başak proteinini bu şeritlere yerleştireceğimiz ikinci bir hayvan çalışması turu için çalışıyoruz" dedi.
Zarf ile gönderilebilecek
Bunun karmaşık bir dondurucu tedarik zincirine ve sıcaklık kontrollü nakliye yöntemlerine ihtiyaç olduğu anlamına geldiğini ifade eden Mark Upsdell, şunları kaydetti:
"Ekibimiz proteinleri 40 santigrat derecede stabilize edebildi. Bu da oyunun kurallarını değiştiriyor. Dünyadaki ülkelerin yüzde 60'ı veya daha fazlası sıcak kuşakta. Kuzey Amerika'da sahip olduğumuz lojistiğe sahip olmayan tüm bu ülkeleri düşününce, aşıların soğuk zincir gerekmeden bu şeritlerle taşınması daha da önemli hale geliyor. Bu aşıları, bir zarfla bile göndermek mümkün olacak. Taşıma maliyetleri de çok ama çok düşecek."
Kanada Ulusal Araştırma Konseyi (NRC) ve Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyinin (NSERC) desteğiyle gerçekleştirilen araştırma tamamlandığında, bazı ilaç ve aşıların ağızda eriyen bantlarla alınması hayata geçmiş olacak.
Editör: Megabayt Haber