Google yapay zekasının fotoğraf oluştururken sadece siyahi insanları kullanmasının ardında yatan hata bulundu! Google yapay zekasının fotoğraf oluştururken sadece siyahi insanları kullanmasının ardında yatan hata bulundu!

Teknoloji, günümüzün en hızlı büyüyen bilimlerinden biridir. Teknolojinin bu gelişiminden en büyük pay alan ise internet diyebiliriz. Ancak internet geliştikçe bilgilerimizi korumamız da bir o kadar zorlaşıyor olabilir. İnternet aktivitelerimize göre kişisel bilgilerimizin aktarıldığı ve satıldığı kaçınılmaz bir gerçek. Peki gerçekten internet geçmişinden tam anlamıyla kurtulmamız mümkün mü? İnternet geçmişi nasıl silinir? İnternet geçmişini silmezsek ne olur? Konuyla alakalı soruları cevapladık...

İnternet geçmişi nasıl silinir?

  • Bütün tarayıcılarda ortak bulunan geçmişinize "CTRL+H" kombinasyonu kısayolu ile ulaşabilirsiniz. H, "History" yani "geçmiş" kelimesinin İngilizcesinden gelmektedir.
  • Açılan pencerede geçmişinize göz atabilir ve "Verileri temizle" seçeneği ile istediğiniz bilgileri silebilirsiniz. Hangi zaman aralığındaki bilgileri silmek istediğiniz ise size kalmış. Yalnız bu işlemi yaparken otomatik kaydettiğiniz ama unuttuğunuz şifreleri korumayı unutmayın.

İnternet geçmişinde bıraktığımız bilgiler başımıza ne gibi dertler açabilir?

1990'ların sonlarından bu yana internet, tüm dünyada yaşamın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Yaklaşık 4 milyar insanın internette varlığının izi bulunuyor. Bunların çoğu sosyal medya, oyun ve blog gibi hesaplardan oluşuyor. Dünya çapındaki internet kullanım miktarı nedeniyle, kullanıcılar hakkında bilgi toplamak çok büyük bir iş haline geldi. Google gibi arama motorları ve Facebook gibi sosyal medya siteleri, kullanıcılarının yaşamları ve günlük rutinleri hakkında reklam ve pazarlama için son derece değerli olan muazzam miktarda veriye sahiptir. Ama aynı zamanda hükümetler ve tabii ki bilgisayar korsanları için de değerlidir. Hedefli pazarlama sayesinde genelde insanlar bunların farkında. Ancak sosyal medya hesabınızı ve internetten geçmişinizi silmek bunların önüne geçemeyecek. Bilgiyi silmedeki sorun, internetten hiçbir şeyin gerçekten silinmemesidir. Hiçbirimizin okumadığı - ancak hepimizin kabul ettiği  "şartlar ve hizmetler" sayesinde, zaten paylaşmış olduğunuz bilgileri geri almak çok zor. Siz ve bu sitenin diğer kullanıcıları, silinen bilgileri göremeyebilirsiniz, ancak yine de bu bilgiler bir yerde saklanır. Ve bazı durumlarda, bu içerikler artık gerçekten size ait olmaktan çıkıp pazarlığı yapılabilir. Örneğin, Facebook'tan hesabınızı kalıcı olarak silmesini talep etmeniz gerekir ve Google bilgilerinizi kalıcı olarak saklayabilir ve şirket uygun gördüğü şekilde kullanabilir. Youtube bir videoyu kaldırabilir, ancak yine de sunucularda mevcuttur. Android telefonlar, önce izninizi istemeden konuşmalarınızı dinleyebilir ve ses kaydı yapabilir. Amerika Birleşik Devletleri'nde bu bilgi transferi yasaldır: Mart 2017'de Kongre, şirketlerin, kullanıcılarının tarama verilerini toplamasına ve satmasına izin vermek için oy kullanıldı.

İnternet nedir?

İnternet, çok dallı bir ağ olup birbirine bilgi alışverişi sağlayan bilgisayar ağlarının tümü olarak da tanımlanabilir. Milyonlarca akademik ve ticari ağ ile devlet ve serbest bilgisayar ağının birbirine bağlanmasıyla oluşmuştur. Bilgisayarlar arasında bilgi çeşitli protokollere göre paketler hâlinde transfer edilir. İnternet üzerinde elektronik posta ve birbirine bağlı sayfalar gibi çok çeşitli bilgiler ve hizmetler vardır. Sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalarına dayanır. 1980'lerde Ulusal Bilim Vakfı tarafından yeni bir ABD omurgasının finansmanı için toplanan özel fonlar, dünya çapında katılım ve birçok özel ağın birleşip iç içe geçmesine neden olmuştur. 1990'larda uluslararası bir ağın yaygınlaşması ile İnternet, modern insan hayatının temelinde yer edinmiştir.
Editör: Megabayt Haber