Modanın göz ardı edilen gerçeği Afrika sahillerine vurdu

Eski kıyafetlerinizi bağışladığınızda nereye gittiklerini bilemezsiniz. Muhtemelen paketlenip ihtiyacı olan birine verildiğini hayal edersiniz.Bunun yerine, kullanılamayacak kondisyonda olan veya tercih edilmeyen kıyafetleriniz yavaşça çürümek için doğrudan bir çöp sahasına atılırlar.

Gana sahillerini kaplayan devasa giysi yığınlarının resimleri, ucuz tek kullanımlık giysilerin ve moda bağımlılığımızın bir sonucu olarak dünyanın bazı bölgelerinin yaşadığı kirliliğin net bir şekilde ortaya koydu.

İşte Gana'nın başkenti Accra'da bir balıkçı topluluğu olan Jamestown sahilinde oturan giysi dağları...

giysi kirliliği  (4)

giysi kirliliği  (2)

ABC'ye göre, her hafta dünyanın dört bir yanındaki ülkelerden Gana'nın başkenti Accra'ya yaklaşık 15 milyon giyim eşyası geliyor. Şehir, bağışlananları alan ve satan büyük bir ikinci el giysi pazarına ev sahipliği yapıyor, ancak büyük miktarda bağış neredeyse değersiz olduğu için çöpe gidiyor. Bu giysilerin yaklaşık yüzde 40'ının o kadar kötü durumda olduğu yargısına varılıyor ki, hemen atılıyorlar ve yavaş yavaş çürüyen çöplük yığınlarına katılıyorlar.

ABD ve İngiltere'nin en büyük ikinci el giysi ihracatçısı olduğu düşünülüyor. Çevresel yardım kuruluşu WRAP'ın araştırmasına göre, İngilizler tarafından bağışlanan veya boşa harcanan kıyafetlerin yaklaşık yüzde 70'i yurtdışına gidiyor ve çoğu asla yeni bir sahip bulamadan çöpe gidiyor.

Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı Hediye Nur istedi Başkan Yalçın yaptı

giysi kirliliği  (3)

Bu istenmeyen giysi dağının arkasındaki en büyük nedenlerden biri ise tüketicilerin en son moda trendlerine ayak uydurmasına yardımcı olan ucuz, düşük kaliteli giysiler üreten 'hızlı moda' akımları oluşturuyor.

Hızlı moda akımları bu kirliliğin tetikliyor

Kalıcı olması için yapılmayan 'hızlı moda' ürünleri birkaç kez giyilip sonra atılmak üzere yapılıyor ve büyük miktarı Akra'daki gibi devasa çöp sahalarında son buluyor. Ayrıca WRAP, tüketicinin daha ucuz giysilere kayması sayesinde moda endüstrisinin karbon ayak izinin büyüdüğüne dair uyarıda bulundu. Bunun yanı sıra İngilizler'in her yıl yaklaşık 30 Eyfel Kulesi ağırlığındaki 300.000 tondan fazla giysiyi çöpe attığı belirtildi.

Bu israfın bir kısmı kıyafetlerini fırlatan insanlardan, bir kısmı da satılmayan ucuz kıyafetleri dışarı atan hızlı moda perakendecilerinden kaynaklanıyor.

Editör: Enes Sapmaz