Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalar, depremin şiddeti ile ilgili çarpıcı gerçekleri gözler önüne seriyor. Son olarak Japonya Tohuku Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdüren Profesör Toda Shinjin, Kahramanmaraş'taki depremi değerlendirdi. Türkiye'nin karada yaşanabilecek en büyük depremlerinden birinin yaşadığını söyleyen Shinjin, böyle büyük bir depremin bin yılda bir olacağını ve Güneydoğu Anadolu'nun hala risk altında olduğunu söyledi.

deprem (7)

Baraçlı: Kandıra keşfedilmeyi bekleyen bir cevher Baraçlı: Kandıra keşfedilmeyi bekleyen bir cevher

Profesör Shinjin, TRT'de katıldığı programda yaşanılan felaketi şu şekilde açıkladı: "Bin yılda bir görülecek bir deprem. Kabukta geniş bir hareket meydana geldi. Böylesi büyük kırılma ve kabuk hareketi ancak bin yılda bir görülür. Türkiye’deki depremde ortaya çıkan enerji Kobe (7,2) ve Kumamoto depremlerinden (7,0) 15 kat büyüktü."

Türkiye’deki son deprem Çin’deki Siçuan, Alaska, Yeni Zelanda ve Tibet depremlerinden bile daha büyük ve kötüydü. Üstelik saydıklarımın üçü kırsal kesimde oldu ve can kaybı azdı. Türkiye’dekiler ise doğrudan yerleşim yerlerinde meydana geldi. Türkiye’de en son Erzincan 1939 böyleydi. Kahramanmaraş depremi, karada meydana gelebilecek en güçlü depremlerden bir tanesiydi.Türkiye’deki depremden sonra çok sayıda artçı sarsıntı oluyor, normalden büyük bu artçılar. Büyük depremler uzun fay hatları boyunca meydana gelir. Yapıların olduğu fay hattı 200 km uzunlukta ve buradaki gerilim sonucu meydana gelen kırılma yıkımın bu denli geniş bir alana yayılmasına sebep oldu.

Editör: Enes Sapmaz