Türkiye'de son yıllarda artan enflasyon, yüksek vergiler ve yüksek döviz kuru sebebiyle, birçok tüketici elektronik ürünler için yurt dışından getirilen cihazlara yönelmişti. Özellikle de yurt dışından getirilen kaçak telefonlar, en fazla rabet gören ürünler arasındaydı. Yeni bir düzenlemeyle bunun önüne geçilmesi planlanıyor.
Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında gelen düzenleme teklifinin, Türkiye'deki klon IMEI sorununu tümüyle çözmesi bekleniyor. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, daha önce 7 yıl olan "IMEI havuzundan silinme" süresi artık 1 yıla düştü. Yani, bugüne kadar bir cep telefonuna ait IMEI kodu, 7 yıl boyunca sinyal alınamaması durumunda IMEI havuzundan siliniyordu. Düzenlemeyle birlikte 1 yıla düştü. Artık 1 yıl boyunca sinyal vermeyen telefonlar bir daha çalışmayacak.
Artık eski telefonlara ait IMEI'lerin kaçak telefonlara kadedilerek bu telefonların kullanılabilir hale getirilmesi sorununun çözülmesi bekleniyor.
Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında gelen düzenleme teklifinde, IMEI uygulamasına neden ihtiyaç duyulduğu şu cümlelerle anlatılıyor:
"Yurt dışından yolcu beraberi muafiyet hakkını aşan miktarlarda getirilerek yurda kaçak yollarla sokulan, yurt içinde de usulsüz şekilde kullanımı için IMEI klonlaması yoluyla sisteme entegre edilmeye çalışılan cep telefonları söz konusu sektörün yapısını bozucu bir etkiye neden olmaktadır. Ülkemizde neredeyse her vatandaşın evinde bulunan IMEI klonlamasına uygun, eski/kullanılmayan cep telefonları IMEI havuzunda yer almakta ve risk teşkil etmektedir. Bu açıdan, kaçakçılık fiillerinin önlenmesinin yanı sıra usulsüzlük teşkil eden hususların engellenmesi vatandaşlarımızın mağdur olmaması açısından da büyük önem arz etmektedir. Nitekim kaçak olarak yurda sokulan cep telefonlarının kullanıma açılması için klonlama işleminin kolaylıkla gerçekleştirilebilmesi ve cep telefonlarına klonlanacak IMEI havuzunun geniş olması gibi etkenler kaçakçılık faaliyetlerinin devam etmesinde önemli role sahiptir. Bu nedenle, kayıt dışı cep telefonlarında kullanılan IMEI havuzunun daraltılması ve usulsüz kullanımının engellenerek caydırıcılığın arttırılması konusunda güncel ihtiyaçları karşılar nitelikte değişikliklere ihtiyaç duyulmuştur."
Mobil İletişim Araçları Ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği Başkanı (MOBİSAD) Mustafa Kemal Turnacı, birkaç ay önce yaptığı açıklamada Türkiye'de 3.5 milyon adet civarında klon telefon olduğunu söylemişti. Bu da akıllı telefon pazarının %35'ine denk geliyor.
Düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulunan isim MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı oldu. BloombergHT'ye konuşan Turnacı, şu ifadeleri kullandı:
"Bu durumu sıkça gündeme getirmiştik. En son bakanlık nezdinde de taleplerimizi ilettik. IMEI sinyal süresinin 7 yıldan 1 yıla indirilmesi Türkiye’deki klonlama sorununu ortadan kaldıracak. Bu uygulamayla klonlama yapmak isteyenler, bu işleme başvuramayacak veya klonlasalar bile sürekli sinyal kesintisi yaşayacaklar. IMEI numarası klonlananlar da bu durumu erken farkedip şikayette bulunabilecek. Dolayısı ile sektörümüz için çok olumlu ve güzel bir gelişme..."