AFAD Deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, Kahramanmaraş Göksun Kuşkayası Dağı'ndaki “lav akışı” söylemleri hakkında konuştu. "Böyle bir şey yok" diyen Tatar, "Ekiplerin bölgeyi kontrol ettiğini belirterek, “Oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın” diye sitem etti.
Tatar şunları kaydetti:
"Ne yazık ki canla başla çalışan buradaki ekibin bir bölümünü meşgul etti. Tamamen anlamsız bir şekilde orada volkan mı patladı, şu var bu var. İşimizi gücümüzü bıraktık orada ne oluyor anlamaya çalıştık. Bundan bir sat önce scorsi helikopteri bölgeye gönderdik. Büyükkızılcık Köyü’nde bir yamaçta oluşan ve dünden itibaren sosyal medyada yayılan volkan patlaması oluyor şeklinde yayılan yere gelen scorsi helikopter o bölgeye indirdi. Altı kişilik ekip şu anda o bölgeyi inceleyip geri döndüler.
Sosyal medyada herkes yorum yapıyor. Oturduğunuz yerden lütfen yorum yapmayın. Burada her şeyi teyit etme şansımız var. Şu olabilir, bu olabilir, bu bilimsel bakış açısında bu vardır, yorum yapabilirsiniz ama şu anda yaptığınız her yorum sahadaki yansıması farklıdır. Böyle bir şey olamaz, bir öğretim üyesi olarak bunu kabul etmiyorum. Lütfen, bütün hocalarımızı daha sağduyulu, daha sağlıklı veri elde ederek bu tür açıklamaları yapmaya davet ediyorum. Şu anda gereksiz yere bütün basın Kızılcık Köyü'nde volkanın patlamasını bekliyor. Bize bir tek faydası oldu, scorsi helikopter gelirken o bölgeye aynı zamanda erzak getirdi. Ne oldu peki? Yukarıdan inen arkadaşlarımızın dedikleri şey şu, ‘sosyal medyada volkanik aktivite olarak görüntüler detaylı bir şekilde incelenmiştir. Gölgede herhangi bir lav akması, volkanik kül petrol veya gaz çıkışı olmadığı yönünedir.' Böyle bir şey yok. 'Gözlemlerimiz olayın depremle tetiklenen ve depremden sonrası bizim sık şekilde gördüğümüz basit bir kütle hareketinden öteye bir şey değil.' Bölgede zaten volkanik patlamayı oluşturacak coğrafik özellik yok.
Halen artçı sarsıntılar devam ediyor, edecektir. Çok daha uzun bir süre hissedilir boyutta artçılar bölgede olmaya devam edecektir. Bunların bir bölümü 6'nın üzerine çıkacak kadar büyük olabilir. Vatandaşlarımızın hasarlı binalardan kesinlikle uzak durmaları gerekiyor. Dünden bu yana çok büyük bir organizasyonla, çevre bakanlığımız şu anda 1300 tane ekiple sahada hasar tespit çalışmalarına başladılar. Yaklaşık bir günde 32 bin 500 civarında binaya karşılık geliyor. Böyle gidilirse hızlı bir şekilde binaların hasar tespiti yapılmış olabilecek. Ekipler gelip incelemeden binalardan uzak durmakta fayda var. "