8K TV satışına Avrupa Birliği'nden yasak gelebilir! Peki neden? 8K TV satışına Avrupa Birliği'nden yasak gelebilir! Peki neden?

LG firmasının geliştirdiği OLED panel teknolojisinin en büyük rakibi, Samsung'un QLED panel ile gerçekleştirdiği devrim oldu. Televizyon almak isteyenler hangi teknolojiyi tercih edecekleri konusunda haberimizde detaylı bilgi bulabilir...

LED panel teknolojilerinin yetersiz kalması televizyonlarda yeni panel alternatifleri geliştirilmesi zorunluluğu doğurdu. Türkçe anlamı “ışık yayan diyotlar” olan ‘LED’ günümüzde LCD televizyonların aydınlatılmasında kullanılıyor. Bu sebeple LCD yerine televizyonlara artık LED TV diyoruz. LG ve Samsung kendi geliştirdikleri paneli belirtmek ve diğerlerinden ayırmak için var olan LED kısaltmasının başına birer harf ekleyerek yeni teknolojilerini piyasaya sunuyor. LG’nin sağlam kapısı olan televizyonları OLED ismini alırken Samsung ise televizyonlarına QLED adını vermeyi tercih etti. İsimler birbirine benzer olsa da iki marka farklı teknolojiler üretiyor ve kullanıyor. İki dünya devinin teknolojileri arasındaki farkı açıklamadan önce LED’in özelliklerini tam anlamamız gerekir. LED içeren LCD televizyonlar iki ana bölümden oluşur, panel ve arka ışık. ‘Sıvı kristal ekran’ anlamına gelen LCD’de elektrik akımı etkisiyle panelde görüntüler oluşur. LCD, televizyonun birbirinden bağımsız piksellerini oluşturur. Her bağımsız pikselin doğru rengi üretmesi için kırmızı, yeşil, mavi alt piksellerin farklı kombinasyonlarda aktive olması sağlanır. Basit bir anlatımla, LED arka ışıkları LCD paneli aydınlatarak görüntünün görülebilmesi için imkan sağlıyor. Daha gelişmiş televizyonlarda ışığı ayarlanabilir LED’ler kullanılarak televizyonun belli kısımlarının daha aydınlık ya da daha karanlık olması seçenekleri sunuldu. İlk üretim yıllarında, LCD televizyonlarda panelde çok yer kaplayan florasan ampüller kullanılıyordu. Üretim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte son zamanlarda daha ince, daha hafif ve daha az enerji harcayan LED aydınlatma sistemleri geliştirildi.

LG ve OLED

‘OLED’ Türkçe açılımı organik ışık yayan diyot içeren televizyonlar ilk bakışta LED televizyonlara benziyor. Kısaltmaları da aynı olduğu için insanların kafasında benzer olduğu izlenimi uyanıyor. Mantık olarak bakıldığında, başına aldığı ‘organik’ ekiyle aslında OLED televizyonlar da bir tür LED televizyon gibi. Ancak OLED ekranlar, LED arka aydınlatmalı LCD televizyonlardan tamamen farklı bir teknolojiyle piyasada yer alıyor. OLED televizyonlarda yer alan OLED paneller hem aydınlatmayı hem de görüntüyü üretiyor. OLED panel üzerindeki her bir piksel organik diyotlar tarafından üretiliyor. Bu diyotlar, pikselin rengini belirliyor ve bu pikselin ışık üretmesini sağlıyor. OLED ekranlar, çalışma sistemleriyle artık kullanılmayan plazma televizyonlara daha yakın bir konuma sahip. Plazma televizyonlarda renkli fosfor ile kaplanmış her plazma hücresi, tek panel üzerinde her bir pikselin renk ve ışık üretmesini sağlıyordu. Plazma ve OLED kimya, mühendislik ve fizik olarak birbirinden çok farklı olsa da temelde aynı şeyi yapıyor. Görüntü oluşurken aydınlatma için harici bir ışık kaynağına ihtiyaç olmuyor çünkü her bir piksel kendi ışığını üretiyordu. OLED paneller, ekran teknolojileri içinde olabilecek en iyi karşıtlık değerlerini üretiyor. Görüntünün bir kısmı siyah ise, ekran hiç bir ışık vermeden kendini kapatıyor. OLED panellerin bu özelliği, LED aydınlatmalarla arasında olan en büyük fark. Işığın olmaması gereken ekran bölgelerinde monitörden ışık sızması LED panellerin en büyük hatasıydı. En üst seviye LED televizyonlarda ekranın siyah bölümlerinde metrekarede 0.01 kandeladan daha az ışık üretiliyor. OLED televizyonlar ise ekranın siyah bölgelerinde hiç ışık üretmiyor. OLED televizyonlarda, ekran ne kadar parlak olursa olsun siyah değeri her zaman sıfırdır. Bu duruma “sonsuz” karşıtlık adı veriliyor. Büyük boyutlara sahip OLED'lerin üretim maliyeti çok yüksek olabiliyor. LG firması en üst seviye televizyonlarında OLED panelleri kullanıyor. Giriş seviyesi 55 inç OLED55B6P televizyonun satış fiyatı 2.229 dolar. 65 inç LG Signature OLED65W7P model televizyon 7.999 dolar fiyatla satışa çıktı. Fiyatlar bu kadar yüksek olunca piyasa LG ve Sony gibi iki dev üretici firmaya kaldı.

Samsung QLED

Samsung’un QLED televizyonları şirkete göre OLED televizyonlarla yarışabilecek seviyede. Samsung QLED televizyonları çok yüksek teknoloji ürünü ancak günün sonunda LED arka aydınlatmalı LCD televizyon sınıfına giriyor. Diğer LED televizyonlar gibi QLED televizyonlar da da LED arka aydınlatma plakalı LCD panel kullanılıyor. Samsung, pazarda kendi ürününe ‘QLED’ anahtar sözcüğü ile yer arıyor. Samsung kendi geliştirdiği QLED olan panellerde "Quantum Dots" teknolojisini kullanıyor. Quantum Dot'ta nano parçacıklar elektriğe maruz kaldığında farklı frekanslarda ışımayla ve ışığı değiştirerek görüntü oluşturuyor. Beyaz LED aydınlatmalı LCD’lerle karşılaştırıldığında QLED panellerde ışığın bükülmesiyle yüksek çözünürlüklerde daha doğru renkler üretilmiş oluyor. QLED paneller geniş renk paletiyle oldukça başarılı ancak temelinde LED aydınlatmalı LCD teknolojisi olduğu için bünyesinde bazı soru işaretleri barındırıyor. QLED paneller, OLED panellerin ulaştığı mükemmel düzeydeki siyaha henüz ulaşabilmiş değil. Samsung QLED televizyonlar, metrekarede 1500-2000 kandela parlaklık değerine ulaşırken düşük oranda yansıtma sağlıyor dedi. QLED televizyonlar fiyat olarakta LG’nin OLED'leri ile aynı seviyede. Samsung’un en ucuz fiyatlı QLED'i 55 inç QF7 modeli 2.799 dolar, ebat ve fiyat olarak en kabarık modeli ise 75 inçlik Q9F QLED televizyon 9.999 dolar ile alıcılarını bekliyor.

OLED vs QLED: Her iki panel de muhteşem özelliklere sahip

OLED ve QLED paneller, televizyonlarda kullanılan en üst seviye teknolojiler olduğu için kullanıcıların görmek istediği tüm özelliklere sahip. Her ikisi de 4K çözünürlüğe ve HDR içerik desteğine sahip olarak piyasada yer alıyor. Televizyon çözünürlükleri için yeni standart, ultra yüksek çözünürlük ismiyle anılıyor. 4K televizyonlar, 3840’a 2160 ölçeğindeki çözünürlüğüyle ve çok daha yüksek piksel oranıyla Full HD (1080p) televizyonların dört katı ve daha yüksek görüntü kalitesiyle karşımıza çıkıyor. Birçok büyük televizyon üreticisi, Full HD model televizyon üretimini yavaş yavaş bırakıyor ve 4K televizyon üretimine ağırlık veriyor. Düşük bütçeli tüketiciler için 1080p model televizyon üretimleri devam ediyor ancak 4K televizyonlar piyasaya hakim olmaya başladı. Yeni bir televizyon alacaksanız 40 inç üzeri seçenekleriniz arasına 4K bir televizyona da yer verebilirsiniz. HDR10 ve Dolby Vision, yeni video standardını bize vaat eden HDR video içerikleri bu iki temel standart ile karşımıza çıkıyor. HDR10 ve Dolby Vision'a ek olarak birkaç yeni standart ve özellikte hayatımıza girmeye başladı. Ultra HD Bluray disklerin bir formatı olan HDR10’u LG’nin OLED’i ve Samsung’un QLED’i görüntüleyebiliyor. Samsung televizyonlar Dolby Vision’u şu anda desteklemiyor. Birçok yayın servisi HDR10 ve Dolby Vision destekli HDR içerikler sunuyor. Samsung bir hamle yaparak yeni bir HDR10+ standardını duyurdu. Bu yeni standart Amazon ile birlikte uygulamaya geçirilecek. OLED ve QLED televizyonlar video yayın servislerini ve uygulamalarını destekleyen özellikler ile donatıldı. LG akıllı televizyonlar WebOS işletim sistemini, Samsung’un televizyonları ise kendi sistemleri olan Smart Hub arayüzünü kullanıyor. Bu iki firma kendi geliştirdikleri platformlarla, tüm 4K ve HDR yayını yapan servislerin içeriklerini destekliyor.
Editör: Megabayt Haber