Milyarder Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasıyla birlikte önemli bir güç değişikliği yaşanmış oldu. Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasının resmileşmesinin ardından birçok spekülasyon ortaya atıldı.

Musk'ın Twitter'ı devralmasının ardından yaşanan kaos ile birlikte, popüler bir Twitter Alternatifi olan Mastodon büyük ilgi gördü. Birçok kullanıcı Twitter'ın satışını umut verici olarak görse de, diğerleri açık sözlü Tesla CEO'sunun platforma bir faydası olacağından emin değil. Bu harekete şüpheyle bakanlar ve Elon Musk'ı sevmeyenler diğer sosyal medya platformlarına taşınmaya başladı bile. Bunların arasında Mastodon, şu anda en fazla trafiği alan platform gibi duruyor.

Elon Musk Twitter üzerinde yapacağı değişiklikleri tek tek açıklarken bunlardan en çok dikkat çekeni mavi tik almak için aylık 8 dolar ödeyerek Twitter Blue üyeliği almanız gerekecek olması. 

Mastodon nedir?  Nasıl kullanılır?

Mastodon, içerisinde bulundurduğu farklı sunuculardan oluşan bir sosyal ağdır. Twitter ile çok benzer özelliklere sahip olan Mastodon, kendisini tıpkı Twitter gibi bir mikroblog olarak tanımlıyor. Twitter'ın aksine ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım projesi olan Mastodon, platformun kaynak kodlarını herkesin görmesine, kopyalayabilmesine ve değiştirebilmesine izin veriyor. Kullanıcı grupları, üyelik, denetleme ve diğer temel politikalarla ilgili kendi kurallarıyla serbestçe kendi özel alanlarını oluşturabiliyorlar. Ayrıca, bu alanlar arasında takipçilerini de yanlarında taşıyabiliyorlar. Mastodon da Fediverse adı verilen benzer platformlar grubunun bir parçasıdır. Bu, Mastodon kullanıcılarının Friendica gibi uyumlu Fediverse platformlarında başkalarıyla etkileşime girmesine olanak tanır.

Spotify'dan hikaye atmak daha da kolaylaşıyor! Spotify'dan hikaye atmak daha da kolaylaşıyor!

Karşılaştırmalar yapılırken Mastodon, Twitter'a dikkat çekici bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor. Tweet'ler gibi, sosyal ağda "toots" adı verilen gönderileri paylaşabilirsiniz. Toots, maksimum 500 karakterlik gönderiler yazmanıza izin vererek 280 karakterlik tweet sınırını geliştirir. Tema olarak Twitter’a çok benzeyen Mastodon’da kullanıcılar haberleri ve hastag’leri keşfedebilir, yine aynı şekilde gönderileri takip edip “boost” adı verilen “retweet” benzeri özelliği kullanabilir. Mastodon'a kayıt olmak ve detayları görmek için tıklayın.

Mastodon'a akın var

Twitter satışı resmiyet kazanır kazanmaz, birçok kullanıcı bunu onaylamadığını ifade etti. Twitter'ın el değiştirmesinin ardından Mastodon platformuna geçen kullanıcıların sayısı o kadar arttı ki, Mastodon serverları bu yoğunluğu kaldırmakta sorunlar yaşadı. 

Henüz Mastodon’da çok fazla ünlü bulunmasa da, bu durum yakında değişebilir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, popüler Twitter kullanıcıları platformu hızla terk etmeyi düşünmüyor gibi gözüküyor. Ancak eğer Mastodon’un yükselişi aynı hızla devam ederse, yakında bu durum değişebilir.

Editör: Megabayt Haber