Picsart, yapay zekalı GIF oluşturucu hizmetini kullanıma sundu! Picsart, yapay zekalı GIF oluşturucu hizmetini kullanıma sundu!
Bir zamanlar internet dünyasını kasıp kavuran MSN Messenger, ICQ ve daha fazlası... 90'ların başında başlayan gerçek zamanlı iletişim kurma furyası, günümüzde artık zirveye ulaşmış durumda. Günümüzde kullandığımız WhatsApp, Viber, Messenger gibi birçok anlık iletişim uygulaması, aslında temel olarak 30 yıl önceki atalarıyla aynı şeyi yapıyor. Tabii ki ekstralar, kameralı sohbetler, fotoğraf göndermeler gibi birçok yeni özellikle birlikte. Zamanında çok popüler olmuş birçok anlık mesajlaşma uygulaması günümüzde artık yok. İşte bugün onlardan bazılarına bakacağız.

MSN Messenger

1999 yılında Yahoo! Messenger ve AIM'e (Bu uygulamalara da geleceğiz) rakip olması için piyasaya sunulan MSN Messenger, 4-5 yıl içerisinde tam bir fenomene dönüştü. Microsoft'un açıkladığı rakamlara göre, MSN Messenger'ın 2009 yılında tam 330 milyon aktif kullanıcısı vardı. Birbirimize gönderebileceğimiz emojiler, stickerlar, titreşim, kameralı sohbet derken, birçok yenilik ile yıllarca piyasayı domine etti. MSN Messenger'ın sonunu ise Facebook getirdi. Facebook'un tüm piyasayı süpürmesiyle 2013 yılında tamamen kapatıldı.

ICQ

ICQ, 1196 yılında Mirabilis adlı şirket tarafından kuruldu ve tıpkı cep telefonu numarası gibi kullanıcılara verdiği bir iletişim numarasıyla oldukça dikkat çekti. Bu numara sayesinde arkadaşlarınızı ekleyebiliyordunuz. 2001 yılında toplam 100 milyon kullanıcıya ulaşan ICQ günümüzde ICQ New ismiyle hizmet vermeye devam ediyor.

AOL Instant Messenger (AIM)

ICQ'nun ortaya çıkışının 1 yıl sonrasında AIM de kullanıcılara merhaba dedi. 2000’li yılların ortasına kadar Kuzey Amerika pazarında yüzde 52 pazar payına sahipti. 2017 yılında ise tamamen kapatıldı.

Yahoo! Messenger

Dönemin devi Yahoo'nun kullanıcılara sunduğu Yahoo! Messenger, 1999 yılında kullanılmaya başlandı. Yahoo'nun mail gibi servislerine de direkt erişim imkanı sunan uygulama, zamanla WhatsApp ve Facebook'un iktidarına daha fazla direnemedi ve 2018 yılında kapatıldı.

Google Talk

Google+ sosyal ağının Hangouts isimli mesajlaşma uygulaması sunulmadan çok öncesinde Google Talk (Genellikle GTalk ya da GChat olarak adlandırılırdı) vardı. 2005'te piyasaya sürülen Google Talk, çok fazla popüler olamadı ve 2015 yılında kapatıldı.
Editör: Megabayt Haber