6 Şubat 2020'de ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), bazı istisnalar dışında birçok aromalı e-sigaranın satışını yasaklamıştı, ancak bu yasak, kullanmanın önüne geçmemiş ki birçok kişi cevaladıkları ankette hala e-sigara içmeye devam ettiğini belirtti.

Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar Uzmanından kemoterapi tedavisi gören çocuklara hayati uyarılar

Tobacco Control'de yayınlanan anket sonuçları, ankete yanıt veren 3.500 yetişkin e-sigara kullanıcısının yüzde beşinden azının aromalı e-sigara yasağına tepki olarak e-sigara kullanmayı bıraktığını gösterdi. Ankete katılanların geri kalanı ise, yasağın kapsamına girmeyen diğer e-sigara formlarına veya tatlarına veya diğer tütün ürünleri türlerine geçti.

elektronik sigara (1)

Halk Sağlığı Departmanında tütün araştırma uzmanı ve profesör olan Ph.D. Deborah J. Ossip, "e-sigara aromaları, solunduğunda hasara neden olduğunu gösteriyor, bu nedenle aromaları yasaklamak mantıklı" dedi.

"Ancak yasak işe yaramış gibi görünmüyor. Gençler de dahil olmak üzere insanlar hala aromalı ürünler alabiliyor ve kullanmaya devam ediyor.”

URMC'de Klinik ve Tercüme Araştırmaları, Kadın Doğum ve Jinekoloji ve Halk Sağlığı Bilimleri doçenti olan baş çalışma yazarı Ph.D. Dongmei Li'ye göre sorunun büyük bir kısmı, yasağın daha yeni ürünler ile kullanımının artmasına neden oluyor. (Tek kullanımlık e-sigaralar ve kartuşlu/kapsüllü e-sigaralar.)

"Diğer aromalı e-sigara türleri, özellikle tek kullanımlık e-sigaralar, FDA politikasından sonra çok popüler hale geldi. FDA politikası ayrıca mentol veya tütün aromalı ürünleri yasaklamadı ve çalışmamız birçok kişinin yasaktan sonra mentol aromalı e-sigaralara geçtiğini gösteriyor. Görünüşe göre birçok insan mentolün hoş bir tat olduğunu düşünüyor.”

elektronik sigara (2)

Araştırmaya göre, ankete katılanların yaklaşık yüzde 30'u kapsül veya tek kullanımlık aromalı e-sigaralara, yüzde 30'u ise mentol veya tütün aromalı e-sigara kullanımına geçti. Bunun yanı sıra bazı insanlar geleneksel tütün ürünlerine geçtiğini bildirdi. Yüzde 14'ü sigara gibi yanıcı ürünlere ve yüzde 5'i ise çiğnenebilir tütünlere geçti. Son olarak ankete katılanların yüzde beşinden azı FDA yasağının ardından e-sigara kullanmayı bıraktı.

Editör: Enes Sapmaz