Oyun konsollarının geçmişten günümüze evrimi!
Bazılarımız Nintendo'da Duck Hunt oynayarak büyüdük, diğerleri Xbox neslinin görkemli günlerinde yaşadı. Oyun konsollarının zaman içinde bu kadar değişmesi çılgınca; Kelimenin tam anlamıyla son birkaç...
1972 - Magnavox Odyssey
Konsol oyunlarının aslında 80'lerde başlamadığını biliyor muydunuz? 1960'larda mucit Ralph Baer tarafından yaratılan “Brown Box” adlı tıknaz kahverengi bir konsolla başladı. Bu konsol daha sonra Magnavox tarafından ticari pazar için yenilendi ve süper temel grafiklerini telafi etmek için TV ekranları için plastik kaplamalar içeriyordu. Bu erken konsol, bugün bildiğimiz video oyunlarının yolunu açtı.
1987 - Atari VCS 2600
Atari, 1987'de oyun kartuşlarını kabul edebilen ilk popüler konsolu yaratarak konsol oyunlarını sonsuza dek değiştirdi. Bundan önce, konsollar (Atari'nin kendi Pong'u dahil) yalnızca bağımsız oyunlara sahipti. VCS 2600, oyuncuların Pacman, Asteroids ve Frogger gibi birçok hit oyunu oynamak için joystick kullanmalarına izin veriyor.
1979 - Intellivision
1979'da Mattel Electronics, Atari 2600'e doğrudan rakip olarak kendi konsolunu piyasaya sürdü. Intellivision (ya da akıllı televizyon), popülarite açısından Atari'yi asla geçemedi, ancak rekabetçi ses efektleri ve grafikler sundu. Intellivision'daki popüler oyunlar arasında golf oyunları ve Las Vegas Poker & Blackjack vardı .
1982 - ColecoVision
ColecoVision, Nintendo'nun Donkey Kong'u , Sega'nın Zaxxon'u ve Lady Bug ve Cosmic Avenger gibi daha az popüler olan oyunları oynama yeteneği sundu . Coleco ayrıca oyuncuların Atari'den popüler oyunlar, yarış oyunları ve daha fazlasını oynamasına olanak tanıyan genişletme modülleri de sundu.
1985 - Nintendo Entertainment System (NES)
Nintendo Entertainment System (NES) ilk olarak Japonya'da "Famicom" olarak tanıtıldı, ancak konsol 1985'te NES olarak yeniden adlandırıldı ve ABD oyun pazarına sunuldu. Super Mario Bros., konsolu popüler hale getirdi. NES aynı zamanda Nintendo'nun Zelda'sı, Metroid ve Square'in Final Fantasy'si de dahil olmak üzere diğer birçok efsanevi oyun serisinin doğum yeriydi.
1989 - Sega Genesis
Japon merkezli Sega, 1980'lerin sonlarına kadar ABD'de faaliyet gösteren ilk beş arcade üreticisinden biriydi. Pazar değiştikçe, Sega atari oyunlarından uzaklaştı ve Japonya'daki ev oyun konsolu pazarına yöneldi. Diğer konsolların denenmesi ve geliştirilmesinden sonra Sega, 1988'de Japonya'da Mega Drive konsolunu piyasaya sürdü. 1989'da ABD'de Sega Genesis olarak piyasaya sürüldü. Konsol, Nintendo ve NES ve Famicom konsollarının gerisinde kaldı, ancak yine de Sonic the Hedgehog ve Mortal Kombat gibi popüler oyunlarla popülerlik kazandı .
1990 - Super Nintendo
1990'da Nintendo, yeni nesil konsolları olan Super NES veya “Super Nintendo”yu piyasaya sürdü. Bu konsol aslında dünya çapında birkaç farklı isim altında piyasaya sürüldü: Japonya'da Super Famicom olarak adlandırıldı ve Güney Kore'de Super Comboy olarak adlandırıldı. Super Nintendo, orijinal NES üzerinde yükseltilmiş 16-bit grafiklerle övündü ve hatta 32-bit oyunların popüler hale gelmesiyle hayatta kaldı. Super Nintendo aynı zamanda sol ve sağ "omuz" düğmelerini içeren ilk konsoldu. Dünya çapında 49 milyondan fazla Super Nintendo konsolu satıldı! Konsol için en popüler oyunlardan bazıları Super Mario World , The Legend of Zelda: a Link to the Past ve Super Mario Kart'tı .
1993 - Sega Mega Drive II
1993 yılında Sega, güncellenmiş bir konsol yayınladı. Japonya'da Mega Drive II ve ABD'de sadece “Genesis” olarak satıldı. Yeni konsol orijinalinden daha küçüktü, daha hafifti, AV stereo ses çıkışı sunuyordu ve daha ucuz bir anakarta sahipti. Konsol , Streets of Rage , Mortal Kombat ve Sonic the Hedgehog gibi Sega'ya özgü oyunlarla popülerliğini sürdürmeye devam etti.
1995 - PlayStation
1995'te Sony PlayStation, ön satışta 100.000 adet ve 1996'da 7 milyonun üzerinde satarak video oyun pazarını fırtınaya kaptırdı. Konsolun CD ROM yetenekleri, oyunların 3D grafiklere ve daha karmaşık oyunlara sahip olmasına izin vererek, popüler bir artışa yol açtı. Gran Turismo, Metal Gear Solid ve Resident Evil gibi efsaneler burada devleşti.
1996 - Nintendo64
Nintendo 64, oyunculara bir Nintendo sisteminden daha önce hiç olmadığı kadar iyi grafikler veren 64-bit işlemci kullanan ilk oyun konsollarından biriydi. N64'teki bazı hit oyunlar Goldeneye 007, Donkey Kong 64, Star Fox 64 ve Super Mario 64'ü içeriyordu.
2000 - PlayStation 2
2000 yılında Sony, PlayStation 2 ile oyunlarını bir kez daha yükseltti. Yeni konsol, o zamanlar çok büyük bir satış noktası olan DVD oynatma özelliklerine sahipti. Ayrıca geriye dönük uyumluluk da sunuyordu, böylece oyuncular PS1 oyunlarını oynamaya devam edebilirdi. Bu konsol için en iyi oyunlardan bazıları Grand Theft Auto serisi, Shadow of the Colossus ve Kingdom Hearts'ı içeriyordu.
2001 - Xbox
2001'de Microsoft, konsol dünyasına atladı ve “konsol savaşları” olarak bilinen şeyi başlattı. PlayStation ile rekabet edebilmek için oyuncuların çevrimiçi rekabet etmesine izin veren Xbox Live hizmetini tanıttılar. Halo franchise, Halo: Combat Evolved ve Halo 2 popülerlik kazandığında Xbox'ı gerçekten hareketlendirdi.
2005 - Xbox 360
Konsol savaşlarının devamında Microsoft, 2005'te Xbox 360 ile Sony'ye yeni bir darbe indirdi. Geliştirilmiş grafikler, kablosuz denetleyiciler ve üçüncü taraf akış yetenekleri içeriyordu. Popüler oyunlar arasında Call of Duty, Halo ve Gears of War vardı.
2006 -- Nintendo Wii
Sony ve Xbox arasındaki konsol savaşının sıcağında Nintendo, aile dostu bir alternatif yayınladı. Wii, basit düğmeler ve oyun çubukları yerine oyun oynamak için hareket kullanma yeteneği sundu. Oyuncular, aktif oyun ile çocukları kanepeden kaldırmaya yardımcı olan, türünün ilk örneği bir uzaktan kumanda kullanarak bowling oynayabilir, golf oynayabilir ve hatta ışın kılıçlarıyla düello yapabilirdi.
2006 - PlayStation 3
Sony, 2006 yılında Xbox 360'a rakip olarak PS3'ü piyasaya sürdü. Xbox live ile rekabet edebilmek için, Xbox live'a ücretsiz bir alternatif olarak PlayStation Network'ü tanıttılar. Konsoldaki bazı popüler oyunlar Assassin's Creed Rogue, Far Cry 4, Red Dead Redemption ve daha fazlasını içeriyordu.
2013 - Xbox One
2013 - PlayStation 4
2017 - Nintendo Switch
Nintendo, 2017'de daha fazlasını yapabilecek bir konsol sunarak oyunu değiştirdi. Yeni Nintendo Switch, hem el konsolu hem de TV tabanlı konsol olarak çalışıyor ve klipsli kontrolörler, oyunculara büyük miktarda esneklik sağlıyor. Şimdiye kadar Switch'teki en popüler oyunlar Legend of Zelda: Breath of the Wild ve Super Mario Odyssey.
2020 – PlayStation 5
Selefinden tam dört yıl sonra Kasım 2020'de piyasaya sürülen PlayStation 5, iki modelle dokuzuncu nesil video oyun konsollarının tanıtılmasına yardımcı oldu: dijital indirmeler, perakende oyun desteği ve oynatmayı seven oyuncular için 4K Blu-ray sürücülü PS5 TV'leri ve yalnızca dijital indirmelere güvenen oyuncular için Digital Edition modeli. Konsolun Tempest 3D AudioTech özelliği, PS4'te yalnızca 50 ses çalınırken aynı anda yüzlerce ses kaynağını çalma yeteneği sağlar. DualSense kablosuz denetleyicileri, sürükleyici dokunsal geri bildirim, uyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik bir mikrofona sahiptir. Daha yüksek yenileme hızları, oyunun daha akıcı olmasını sağlar ve özel bir SSD, PlayStation 5'e piyasadaki herhangi bir konsolun en hızlı oyun yükleme süreleri için potansiyel sağlıyor.
2020 - Xbox Series S/X
Microsoft, Xbox Series X için yerleşik konsol tasarım geleneğine sadık kaldı. Birçok sosyal medya eleştirmeni, onun yavan göründüğünü düşündü ve konsol, bir bilgisayar kulesine veya hatta bir mini buzdolabına benzediği için alay edildi. Sony'nin PlayStation 5'iyle kafa kafaya mücadele edebilecek güçte bir konsol.
Bunlar da ilginizi çekebilir