Yaşam

Öldükten sonra sizin yerinize konuşabilecek robot: Ölübot!

Yapay zeka ve makine-öğrenme sistemlerinin etik olmayan alanlarda kullanım tartışmaları sürmeye devam ediyor. Son olarak örnek bir haber Kanada'dan geldi. Joshua Barbeau adlı bir kişi...

Joshua Barbeau adlı bir kişi ölen nişanlısının konuşmasını simüle edebilen robot satın aldı.

Ölü insanları taklit eden sohbet robotları

Joshua Barbeau, nişanlısı Jessica Pereira, bir karaciğer hastalığından kaybettiği zaman 26 yaşındaydı. Ne yazık ki hâlâ yas tutan Kanadalı yazar, zor bir karar aldı ve Jessica'nın yapay zeka simülasyonu ile konuşabileceği bir web sitesi olan Project December'dan yardım istedi. Deadbot olarak da bilinen bu sohbet robotları, ölü bir kişinin konuşmasını taklit edebiliyor. Joshua Barbeau, Project December adlı bir şirketten ölen nişanlısının konuşmasını simüle edebilen bir bot satın aldı.

Elon Musk'ın yapay zeka şirketi karşı çıktı

Jason Rohrer tarafından kurulan Project December, para ödediği takdirde insanların etkileşimde bulunmak istediği kişilerin sohbet botlarını üretiyordu. Bahsi geçen Deadbot, yapay zeka şirketi OpenAI tarafından üretilen bir dil modeli olan GPT3'ün API'si ile geliştiriliyor. Ancak bu projeden tamamen vazgeçen Joshua Barbeau , OpenAI'la bir sürtüşme yaşadı ve üretimlerini tamamen durdurdu. Artık OpenAI'yı aşırı ahlaki olarak niteleyen geliştirici Barbeau, aşk ve zorbalık amacıyla kullanımını yasaklaması gerekçesiyle projenin GPT-3 versiyonunu kapatma kararı aldı. Deadbot'u yapılan Jessica Barbeau'un robotu, rızasıyla inşa edilmediği için bu olay bazı insanlar tarafından ölü anısına saygısızlık olarak nitelendirildi.

OpenAI nedir?

2015 yılının sonlarında kurulan OpenAI, bir yapay zeka araştırma şirketidir. Aynı zamanda OpenAI, patentlerini ve araştırmalarını halka açık hale getirerek serbest iş birliği yapmayı amaçlamaktadır. Elon Musk ve Sam Altman, yapay genel zekadan kaynaklanan endişelerinden dolayı bu şirketi kurduklarını açıklamıştır. Kar amacı gütmeyen bu şirket, 2019 yılında Microsoft'tan yatırım alarak mevcut kar durumunu kaybetti. Makine-öğrenme sistemleri, günlük yaşamlarımızda giderek daha fazla yer almaya başlıyor. Artık günlük hayatımızda sanal asistanlar ve çocukları istismardan koruyan risk tahmin sistemleri gibi bir çok araç yer alıyor. Değerli düşüncelerinizi biz Megabayt ekibiyle yorumlarda paylaşabilirsiniz.
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }