Sosyal Medya

Ölümden sonra sosyal medya hesaplarına ne olur?

Ölüm, canlıların her an karşılaşabileceği bir gerçektir. Öyleyse hayatınızdaki birçok anı yansıtan sosyal medya hesaplarına ölümden sonra ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Çoğu zaman hayatı...

Ölüm, canlıların her an karşılaşabileceği bir gerçektir. Öyleyse hayatınızdaki birçok anı yansıtan sosyal medya hesaplarına ölümden sonra ne olacağını tahmin edebiliyor musunuz? Çoğu zaman hayatı internette yaşıyoruz. Özellikle ülkemizde nüfus bazında hesaplanan sosyal medya kullanım oranı pek çok ülkeninkinden oldukça daha fazla. Bir anlamda buraya yazdığımız içerikler, paylaştığımız fotoğraflar ve hikayeler dijital miras olarak değerlendirilebilir ve ölürsek sosyal medya hesaplarına ne olacak?

Google ve Facebook'ta miras bırakma

Google ve Facebook size hesabınızı devralma olanağı sağlar. Kullandığınız platforma ve ölmeden önceki kararınıza bağlıdır. Öte yandan ölümden sonra hesabınızı kimin yöneteceğini de seçebilirsiniz. İki platformun aksine Instagram, Twitter ve Snapchat'in miras bırakma özelliği yok. Kullanılmayan hesaplar, altı aylık hareketsizlik döneminde kapatılacak veya aile üyeleri bu kurumlarla iletişime geçerse devre dışı bırakılacaktır. Hesabınızın Facebook ve Google'daki biri tarafından devralınması için bir varis belirlemelisiniz. Ölümden sonra, arkadaşlarınızın internetteki gönderileri ve mektupları da chatbot'a yani sohbet botlarına dönüşebilir. "Black Mirror" dizisinin bir bölümü gibi; siz öldükten sonra arkadaşlarınız sizin robot halinizle sohbet etmeye devam edebilir. Bunun tuhaf olduğunu mu yoksa yas sürecine katkıda bulunduğunu mu bilemiyoruz. Ama ölsek bile, teknolojinin nimetleri var olmaya devam edecek. Ayrıca Facebook, dünyanın en büyük dijital mezarlığı olma potansiyeline sahiptir. Platform, dünyanın en çok üyesi olan sosyal ağ işlevi sayesinde bu hedefe ulaşabilir.  
{ "vars": { "account": "UA-53462249-3" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }