Geçtiğimiz aylarda bir Google mühendisinin, şirketin yapay zekası LaMDA'nın hislerinin oluştuğunu iddia etmesiyle birlikte yapay zeka tartışmaları tekrar alevlendi. Biz de sizler için hisleri olan, insansı robotların olduğu filmlerden birkaçını seçtik!
Konuyu kısaca özetlersek, Blake Lamoine adındaki Google mühendisi, Google'ın Diyalog Uygulamaları için Dil Modeli yani LaMDA olarak adlandırılan insansı hislere sahip duyarlı bir yapay zeka robotu yarattığını iddia etmişti.
Sizler için bugün son günlerin çok tartışılan insansı robotların olduğu ve duyarlı yapay zekaların anlatıldığı 8 filmi sizin için seçtik.
2001: A Space Odyssey - HAL 9000
Stanley Kubrick'in 1968 yapımı bu şaheserleri, konuya giriş için güzel bir film olacaktır. Filmin geçtiği uzay aracına yerleştirilen yapayzeka HAL, LaMDA'nın aksine, insani duygularla programlanmış olarak gelir . Ve filmin başında küçük bir aksaklıkla karşılaştıktan sonra, bu duygular HAL'ın raydan çıkmasına neden oluyor
Terminator - Skynet
"Kötü" yapay zeka denince akla muhtemelen ilk olarak Terminatör'den Skynet gelecektir. Skynet'in yazılımının gerçekte nasıl çalıştığı biraz belirsiz olsa da, burada önemli olan sistemin kesinlikle duyarlı olmasıdır. Onu yaratan insanların bir tür tehdit olduğunu bilecek kadar kendinin farkındaydı ve bu süreçte büyük bir küresel savaş başlatarak onlara derhal ayni misilleme yaptı. Skynet de tıpkı LaMDA gibi kapatılmak istemiyordu ve bunu engellemek için yeterli nükleer savaş başlığı vardı...
Ex Machina - Ava
Lemoine iddialarını kamuoyuna duyurduğu andan itibaren Twitter'daki insanlar 2014 yapımı gerilim filmi Ex Machina'nın konusuyla karşılaştırmalar yapmaya başladı. Ve dürüst olmak gerekirse, nedenini görmek kolay : Lemoine gibi filmdeki ana karakter, AI yazılımıyla uğraşan büyük bir arama motoru sağlayıcısı için çalışıyordu. Ve tıpkı LaMDA gibi filmdeki yapay zeka Ava, şirketin topladığı geniş veri yığınlarına dayanarak insan davranışını simüle etmek için inşa edilmişti. Kahramanımız, yapaz zeka Ava'ya aşık olur ve olaylar çığırından çıkar....
Chappie - CHAPPIE
DARPA laboratuvarından çıkmış gibi görünse de, film boyunca bir insan çocuğu gibi davranan Chappie, Ve zamanla, genç delikanlı , bir polis robotu olsa da onu yetiştiren insanların başka bir şey olmadığını fark ederek kendinin farkına varır.
Bicentennial Man - Andrew
Dost canlısı yapay zekalardan bahsetmişken, burada klasiklerden biri var: 1999 bilimkurgu filmi Bicentennial Man'de Robin Williams'ın karakteri Andrew. Bu listedeki diğer isimlerin çoğundan farklı olarak (ve kesinlikle LaM DA'dan farklı olarak ), duygular Andrew'un programlamasının temel bir parçasıdır. Sanatsal bir çizgiye sahip ( hobi olarak tahta saatleri yontuyor!) ve yaratıcısı öldüğünde gerçek, insani bir pişmanlık duyduğu gösteriliyor.
Her - Samantha
Theodore Twombly hayatını, yakın gelecekte nadir bulunan bir şeye dönüşmüş olan el yazımı mektupları yazarak kazanmaktadır. Ve bu yıllarda insanların işlerini artık bilgisayar programları yerine getirmektedir. Theodore, karısından boşandıktan sonra bir apartman dairesinde tek başına yaşamaya başlar ve bir gün karşılaştığı bir teknoloji reklamıyla birlikte hayatı değişir. Kusursuz bir yapay zeka programı sunan yeni bir işletim sistemi, onu son derece çekici bir kadın olan Samantha ile tanıştırır. Sanal bir varlık olan ve sadece bir sesten ibaret olan Samantha, Theodore'u dünya ve hayat üzerine sorduğu sorularla birlikte bambaşka bir gerçeklikle tanıştırır. Ağır bir depresyonun içerisinde olan Theodore, yavaş yavaş hayatın keyifli yanlarını fark etmeye başlarken yapay zeka programıyla arasındaki ilişki de gitgide tuhaflaşır.
Wall-e - Wall-e
Bu sevimli robot, terk edilmiş bir dünyada sıkışıp kalmış ortalama bir çöp toplayıcı olarak başlamış olsa da, zamanla bundan daha fazlası olduğunu fark eder. Hatta aşık olur!
Blade Runner - Replicants
LaMDA'nın kapatılma korkusu, 1982'deki orijinal Blade Runner'daki tüm olayların ortaya çıkış motivasyobunu oluşturuyor diyebiliriz. Harrison Ford'un Rick Deckard karakteri, aslında yeryüzünde insan kılığına girerek yaşamaya çalışan bir robotla karşılaşır ve onun tarafından robotları öldürmekle suçlanır. Uzman bir Blade Runner olan Rick Deckard, görevini bıraktığı bir esnada, Los Angeles’a gelen bir grup replikantı yakalamak için verilen son bir görevi kabul eder. Ancak iki milyon insanın yaşadığı bu şehirde görünüm olarak insandan hiçbir farkı bulunmayan bu robotları teşhis etmek hiç kolay olmayacaktır. Bilimkurgu türünün üstadı Ridley Scott’ın başyapıtlarından biri olan film, distopik film türünün öncüllerinden biri olmasının yanı sıra bilimkurgu türünün de en önemli örneklerinden biri olarak kabul görür.